Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.01.2024 12:05

V sobotu sa bude v Trnave konať referendum k parkovaniu


Ilustračná snímka, zdroj: Trnava-live


V Trnave sa bude v tomto týždni konať historicky prvé miestne referendum. V sobotu (13. 1.) môžu Trnavčania hlasovať o tom, či bude zrušená doterajšia parkovacia politika radnice.


Hlasovať sa bude v 25 volebných miestnostiach od 7.00 do 22.00 h. Referendum vyhlásilo mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojej decembrovej schôdzi na základe výsledku podpisovej akcie.         

Hlasovanie iniciovala občianska skupina Stop parkovaciemu teroru v Trnave, ktorá vyzbierala v petičnej akcii 16.715 platných podpisov. Trnavčania sa môžu vyjadriť k piatim referendovým otázkam zaškrtnutím možností áno alebo nie. Týkajú sa zrušenia aktuálnej parkovacej politiky, regulácie parkovania s podmienkou vybudovania záchytných parkovísk s minimálnym počtom 1380 miest a s podmienkou zriadenia kyvadlovej autobusovej dopravy k nim. Taktiež regulácie parkovania iba v zónach, kde je dostatočný počet parkovacích miest, a zabezpečením rovnakých podmienok rezidentov v každej zóne.

Radnica zoznam referendových otázok vopred hlasujúcim do domácností spolu s oznámením o mieste a čase konania hlasovania nedistribuovala. V meste aktuálne prebieha kampaň za účasť v hlasovaní umiestnenými plagátmi, na sociálnej sieti iniciátori zverejňujú pre Trnavčanov seriál s ich dôvodmi, prečo ísť hlasovať.         

Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako polovica z 53.310 oprávnených voličov a zároveň ak viac ako polovica zo zúčastnených bude hlasovať za požiadavky iniciatívy.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2020
Prvá cykloveža na Slovensku má kapacitu 118 bicyklov
Automatický parkovací dom pre bicykle dnes (7. januára 2020) oficiálne sprístupnili pri Železničnej stanici v Trnave. Cykloveža je prvou svojho druhu na Slovensku. Podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej vynaložilo mesto na jej výstavbu 652 656 eur. Úložné na 24 hodín je stanovené na 0,10 eura.
viac
04.01.2022
O týždeň začína v prvých lokalitách mesta platiť parkovacia politika
V Bratislave začne od 10. januára platiť v prvých troch lokalitách - Tehelné pole v Novom Meste, Dvory 4 v Petržalke a Krasňany v Rači mestská parkovacia politika - Bratislavský parkovací asistent PAAS.
viac
13.07.2023
Nespokojní občania pripravujú petíciu proti rezidentskému parkovaniu
Petíciu proti súčasným podmienkam rezidentského parkovania v Trnave pripravuje občianska iniciatíva. Podpisy na petičné hárky chce zbierať od začiatku septembra, cieľom je získať ich najmenej od tretiny oprávnených občanov, aby mohla vyústiť do vypísania referenda.
viac
13.01.2024
V Trnave sa dnes koná miestne referendum o parkovacej politike
V Trnave sa dnes - v sobotu - koná historicky prvé miestne referendum, v ktorom obyvatelia mesta môžu vyjadriť svoj názor na parkovaciu politiku radnice. Až do 22. hodiny je otvorených 25 hlasovacích miestností; všetky boli voličom sprístupnené načas a bez problémov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %