Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.03.2021 08:25

V sninskej semienkovni majú fazuľu ešte od Indiánov


Ilustračná snímka.


V ponuke semien na zapožičanie v Semienkovni Snina majú aj pôvodnú odrodu fazule, ktorú pestovali americkí Indiáni.


Cieľom komunity vzniknutej pred troma rokmi je šíriť pôvodné odrody rastlín medzi čo najviac pestovateľov, a tým zachovávať diverzitu flóry v záhradách. Uviedla to zakladateľka Semienkovne Snina Františka Dunajová.

„Pointou semienkovne je vracať sa k tradíciám našich predkov, ktorí si sami uchovávali semená a z nich potom pestovali zdravé rastliny, ktoré boli adaptované na lokálne podmienky,” vysvetlila s tým, že semená, ktoré si záhradkári zvyknú kupovať v obchodoch, sú prevažne geneticky modifikované, a tak majú obmedzené možnosti reprodukcie. „Semená označené symbolom F1 sú hybridné, majú vloženú informáciu na vysokú produkciu rastlín a plodov, zo semien po prvej úrode vám však už nevyrastie identická rastlina,” ozrejmila.

Dunajová semienkovňu založila inšpirovaná podobnými komunitami v Česku v roku 2018, spolu s niekoľkými ďalšími nadšencami ponúkala v tom čase na zapožičanie 50 druhov plodín. Dnes ich má v kategóriách bylinky a korenie, okrasná záhrada a zelenina a ovocie v ponuke viac ako 170, medzi nimi i "exotické" či "zabudnuté" rastliny. „Máme fazuľu, ktorú ešte americkí Indiáni pestovali v polovici 19. storočia, 100-ročné odrody paradajok vrátane československej Stupice, adaptovanej na naše podmienky, čierny koreň, ktorý je výborný pre diabetikov, krkošku hľuznatú, ačokču či perillu krovitú, ktorá je vhodná pre alergikov a ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou, lebo potláča tvorbu histamínu,” vymenovala.

Podľa Dunajovej slov funguje semienkovňa ako knižnica. „Prídete si po semienka, zapíšete sa a vašou úlohou je z tých semienok vypestovať zdravé rastliny bez použitia chémie, na jeseň z nich odobrať semená a časť z nich nám vrátiť,” opísala proces požičiavania, ktorý sa pre pandémiu nového koronavírusu presunul do online priestoru. Semienkovňa aktuálne funguje len na sociálnej sieti, záujemcom o semená ich Dunajová zasiela poštou. Ak sa záhradkárovi vyprodukovať semená nepodarí, nemusí podľa nej "byť v strese", do semienkovne môže prispieť akýmikoľvek inými semenami. Podmienkou však je pestovanie bez použitia chemických prípravkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2017
Nový drevený chrám postavili takmer bez klincov
Pravoslávni veriaci v Snine majú od nedele nový drevený chrám. Po ročnej výstavbe ho za účasti množstva veriacich a duchovných posvätil pravoslávny arcibiskup prešovský a metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav.
viac
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
07.06.2021
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov. Takmer 34 percent z pôvodných druhov flóry je v súčasnosti do istej miery ohrozených. Z toho je 66 druhov regionálne vyhynutých a ďalších 17 druhov je pravdepodobne vyhynutých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %