Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.03.2021 11:40

V Senci pripravujú monitoring zápachu vzduchu


Snímka zdroj: (senec.sk).


V Senci pripravujú monitoring zápachu. Na ten totiž v posledných rokoch eviduje mesto viaceré sťažnosti od obyvateľov.


Podnety prichádzajú najmä počas teplejších mesiacov, keď je zápach najintenzívnejší a bráni večernému posedeniu na terase, vetraniu a pokojnému spánku. Senecká samospráva o tom informuje na svojom webe.

Primátor Senca Dušan Badinský vzhľadom na rastúce sťažnosti oslovil Zdravotný ústav so sídlom v Ostrave, ktorý je podľa mesta uznávanou odbornou autoritou v tejto problematike.  Ešte v roku 2020 sa podarilo zorganizovať obhliadku, ktorú spoločne absolvovali zástupcovia ústavu a vedenia mesta. „Cieľom stretnutia bolo vytýčiť miesto merania, určiť lokalitu mesta, ktorá je najviac zaťažená zápachom a následne určiť zdroj zápachu,” spresnila samospráva.

Počas tohto roka realizuje ústav v rámci prvej fázy vo vybranej lokalite kontinuálny monitoring meteoparametrov ako rýchlosť a smer vetra, teplota, tlak a relatívna vlhkosť vzduchu. „Monitoring bude realizovaný imisným meracím vozom Zdravotného ústavu so sídlom v Ostrave a bude prebiehať nepretržite. Cieľom monitoringu bude určiť smer, odkiaľ sa obťažujúci zápach do sledovanej lokality šíri,” uviedlo mesto. Plánovaný termín začiatku monitoringu, od 1. marca, sa však musel v dôsledku sprísnenia podmienok prechodu hraníc posunúť. O presnom termíne bude mesto včas informovať.

Senec však žiada pre úspešnosť projektu o pomoc aj obyvateľov, aby ak zaznamenajú na území mesta obťažujúci zápach, zaslali túto informáciu na e-mailovú adresu podnetzapach@senec.sk. Formulár na vyplnenie a zaslanie údajov bude dostupný aj na webovej stránke mesta. „Je potrebné zaslať dátum, čas, meno, priezvisko, telefonický kontakt, miesto výskytu – ulica a popisné číslo, charakter zápachu. Čiže, čo zápach pripomína, napríklad asfalt, olej, siláž, pokazené potraviny, odpadkový kôš, kyslý zápach a podobne,” spresnilo mesto.

Namerané dáta z meracieho voza a informácie o výskyte zápachu od občanov následne prepoja a na konci prvej fázy má byť známe, ktoré oblasti Senca sú zdrojom zápachu. Na základe toho sa rozhodne o ďalšom postupe. Výsledkom celého projektu by podľa samosprávy malo byť určenie konkrétneho pôvodcu zápachu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2020
Vo vybraných okresoch sa má v októbri začať radónový prieskum
V Levickom, Komárňanskom a Topoľčianskom okrese sa bude od polovice októbra vykonávať radónový prieskum. Polročný projekt financovaný Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu vo Viedni bude zisťovať objemovú aktivitu radónu v ovzduší.
viac
25.11.2020
Výrazné zlepšenie ovzdušia v Európe
Lepšia kvalita ovzdušia viedla v Európe k výraznému zníženiu počtu predčasných úmrtí v poslednom desaťročí. Z najnovších oficiálnych údajov Európskej environmentálnej agentúry (EEA) však vyplýva, že takmer všetci Európania stále trpia znečistením ovzdušia.
viac
17.12.2020
Kvalitu ovzdušia v meste bude merať sieť envirostaníc
Kvalitu ovzdušia na území Nitry bude merať sieť malých envirostaníc, ktoré budú osádzané na stĺpy verejného osvetlenia v rámci projektu Inteligentné mesto.
viac
21.06.2021
Senec spustil monitoring zápachu, na ktorý sa ľudia posledné roky sťažujú
V Senci spustili monitoring zápachu. Na ten totiž v posledných rokoch eviduje mesto viaceré sťažnosti od obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %