Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
03.02.2022 12:30

Príprava nového PHSR ŽSK 2021+ napreduje


Úrad ŽSK.


Príprava nového Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja ŽSK 2021+ napreduje, Žilinský kraj ukončil analytickú časť a predstavil návrh strategického smerovania.


Na strategickom dokumente pracuje Žilinský kraj od mája 2021 a do jeho tvorby intenzívne zapája všetkých relevantných partnerov. Župa diskutuje so zástupcami obcí a miest v kraji, ale aj so sociálno-ekonomickými partnermi, či už v oblasti školstva, výskumu a inovácií, dopravy, cestovného ruchu a kultúry, zdravotníctva, sociálnej oblasti či životného prostredia. Na dokumente pracuje tiež tím viac než 80 expertov, ktorí pre jednotlivé riešené oblasti zabezpečujú profesionálnu expertízu. V rámci procesu pracovania dokumentu pôsobí päť tematických a päť územných pracovných skupín, ktoré si doposiaľ sadli za spoločný stôl celkovo na viac než 60 stretnutiach.

Okrem subjektov štátnej a verejnej správy, podnikateľov a odborníkov z rôznych organizácií župa dala možnosť vyjadriť svoje názory aj širokej verejnosti. Občania mohli napríklad pripomienky prezentovať aj počas série piatich tematických diskusných fór, ktoré sa uskutočnili samostatne pre každú z piatich prioritných oblastí. Osobitný priestor vyhradil kraj pre mladých ľudí. Ako uviedla predsedníčka kraja Erika Jurinová: „Sú to práve súčasní stredoškoláci, ktorí o 10 rokov budú v produktívnom veku žiť naše rozhodnutia. Je pre nás preto kľúčové zohľadniť ich pohľad na to, ako by mal vyzerať náš kraj.“ Kraj oslovil mládežnícke organizácie, Radu mládeže ŽSK a stredné školy v kraji. Mládež predstavila svoje návrhy aj počas online diskusií a prostredníctvom formulára na webe www.hrajzakraj.sk. „Dozvedeli sme sa, že mladým ľuďom veľmi záleží na zlepšení kvality životného prostredia, prijali by väčšiu ponuku kultúrnych podujatí a trápia ich nekvalitné cesty. Aj tieto zistenia budú mať svoj význam pri následnom rozhodovaní o krajských prioritách,“ doplnila županka.

Výsledkom diskusií, pripomienkovania a zberu dát je aktuálne spracovaná a prerokovaná analytická a strategická časť dokumentu. Župa  intenzívne diskutuje o návrhu Programovej časti, ktorá obsahuje návrhy opatrení a indikatívnych aktivít potrebných na dosiahnutie definovaných cieľov. Do nej zapracuje vyrokované a odsúhlasené výstupy a pripomienky, ktoré zosumarizovala v rámci diskusií v jednotlivých regiónoch.

Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja ŽSK 2021+ rieši rozsiahly rámec tém ako napríklad inovačný potenciál kraja, možnosti na rozvoj turizmu, ale aj zvyšujúci sa vek a zhoršujúce zdravie obyvateľov, nedostatok miest v zariadeniach sociálnych služieb či odliv mladých ľudí. Výsledný dokument ovplyvní celkové smerovanie župy v kompetenciách, rozhodovanie o ďalších investíciách ale aj zapájanie sa do eurofondových výziev. Strategický dokument kraj realizuje ako jeden z výstupov projektu Inteligentný a lepší Žilinský kraj financovaného z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa

Celý proces tvorby dokumentu je stále otvorený pre širokú laickú i odbornú verejnosť. Obyvatelia kraja môžu naďalej svoje pripomienky a postrehy vpisovať do formulára: https://www.hrajzakraj.sk/aky-chcete-kraj-v-roku-2030/ a sledovať dianie na stránke alebo sociálnych sieťach FB a Instagram @hrajzakraj.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, kancelária predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.08.2020
ZMOS adresoval principiálne pripomienky k zmenám v bytovej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky, ktoré sledujú zlepšenie podpory výstavby nájomných bytov aj sociálnych zariadení.
viac
18.01.2021
Rada partnerstva schválila Vstupnú správu PHRSR 2022-2030
Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj Trnavského samosprávneho kraja na roky 2021-2027 schválila 13. januára 2021 Vstupnú správu pre vypracovanie strategického dokumentu Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja Trnavského samosprávneho kraja na obdobie rokov 2022 až 2030.
viac
10.02.2022
O budúcnosti michalovského regiónu môžu rozhodnúť i obyvatelia
O budúcnosti mesta Michalovce a územia udržateľného mestského rozvoja, ktoré okrem okresného mesta tvorí aj 11 susediacich samospráv, môžu rozhodnúť aj Michalovčania a obyvatelia dotknutých obcí.
viac
12.07.2022
Žilinčania sa môžu zapojiť do plánu rozvoja mesta v dotazníkovom prieskume
Žilinčania sa môžu zapojiť prostredníctvom dotazníkového prieskumu do tvorby Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) 2021 – 2027 s výhľadom do roku 2030.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %