Nedeľa 30.06.2024
Dnes má meniny 
Melánia
°C
30.05.2024 01:10

V regionálnej autobusovej doprave pribudnú predplatné cestovné lístky


Ilustračný obrázok, zdroj: IDS Východ


Cestovanie pre pravidelných cestujúcich v autobusovej regionálnej doprave bude výhodnejšie. Samosprávne kraje na východe Slovenska v rámci postupného zavádzania integrovaného dopravného systému spustia predplatné cestovné lístky a prestupné cestovné lístky. Zmeny začnú platiť v auguste.


Autobusovú dopravu na východnom Slovensku čakajú zmeny v druhoch a sadzbách cestovného. Košický a Prešovský samosprávny kraj zavedú tzv. zónovú tarifu, ktorá prinesie novinky ako prestupný lístok, alebo časový predplatný lístok od denného až po ročný. Nová tarifa prinesie výhody najmä pravidelným cestujúcim.

„Regionálne autobusy využívajú na prepravu do školy a do práce denno-denne tisíce pravidelných cestujúcich, ktorí za to doposiaľ neboli odmeňovaní. Zmena tarify bude výhodná práve pre týchto cestujúcich, keďže ponuku lístkov rozšírime o výhodné predplatné cestovné. Čím viac budú cestovať, tým menej zaplatia v prepočte na jednu cestu. Ide o overený spôsob ako zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou a motivovať cestujúcich k častejšiemu využívaniu verejnej dopravy,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Územie východného Slovenska bude rozdelené na tarifné zóny, pričom cena cestovného sa bude odvíjať od počtu prejdených zón. Predplatné lístky budú dostupné v rôznych variantoch – ako jednodňové, mesačné, štvrťročné, polročné a ročné. Územná platnosť takýchto lístkov bude určená vybranými tarifnými zónami, s výnimkou celosieťových lístkov, ktoré budú platné na celom území východného Slovenska.

„Zmena tarify prináša niekoľko praktických výhod. Okrem predplatných lístkov je to najmä jednorazový prestupný lístok na dvojicu spojov, vďaka ktorému cestujúci s dopravnou kartou zaplatí za cestu s prestupom rovnakú cenu ako pri priamom spojení. Zónová tarifa, ktorú v prvej fáze uplatníme v autobusovej doprave, konečne vytvorí možnosť rozšírenia integrácie na železničnú dopravu a mestské dopravy tak, aby na konci dňa mohli východniari cestovať verejnou dopravou v našej časti Slovenska na jeden cestovný lístok,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Kraje upozorňujú, že s ohľadom na skracovanie času vybavovania cestujúcich, bude nosičom prestupných a predplatných lístkov výhradne dopravná karta.

Nákup jednorazového neprestupného lístka ostane rovnaký ako doposiaľ, zvýraznia sa však cenové rozdiely pri platbe z dopravnej karty oproti platbe v hotovosti alebo z bankovej karty. Pre výhodnejšie cestovné preto kraje odporúčajú aj občasným cestujúcim vybaviť si dopravnú kartu. V súčasnosti používané dopravné karty (vrátane preukazu ISIC) zostávajú naďalej v platnosti. Zmeny začnú platiť v auguste.

Autor: (Zdroj: KSK, PSK, IDS východ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2020
V prímestskej doprave v TSK sa bude od decembra jazdiť aj na časové lístky
Od 13. decembra bude možné cestovať prímestskou autobusovou dopravou v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) na časové lístky. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.
viac
16.03.2023
Mesto pristúpilo k rušeniu autobusových spojov a zvýšeniu cestovného
V meste Lučenec dôjde od apríla k zmenám vo verejnej doprave, rušiť sa budú viaceré nevyužívané autobusové spoje a zvýši sa tiež cena cestovného.
viac
02.03.2024
Cestujúcich čakajú zmeny v autobusovej doprave
Už cez víkend vstúpia do platnosti nové cestovné poriadky regionálnej autobusovej dopravy. Zmeny majú prispieť k skvalitneniu a systematizácii verejnej dopravy na viacerých linkách v Prešovskom kraji, dotknú sa najmä liniek v okolí Lipian a Giraltoviec.
viac
27.06.2024
Predplatné a prestupné lístky v autobusovej doprave na východe budú realitou
V regionálnej autobusovej doprave budú od augusta dostupné predplatné lístky od denného až po ročný a prestupné lístky, ktoré umožnia výhodnejšie cestovanie. Novinky budú viazané na dopravné karty, čo skráti čas pri nastupovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %