Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.04.2021 01:30

Košický a Prešovský kraj pripravujú novinky v autobusovej doprave


Ilustračná snímka: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravujú novinky v integrovanom dopravnom systéme (IDS). Tarifa prímestskej autobusovej dopravy sa už čoskoro zmení z kilometrickej na zónovú.


Okrem toho dôjde k zavedeniu virtuálnych dopravných kariet. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

„Už tretí rok pracujeme na funkčnom a modernom integrovanom dopravnom systéme, ktorý na východe Slovenska zatraktívni cestovanie verejnou dopravou po vzore svetových metropol a regiónov. Najbližším krokom, ktorý zmodernizuje prepravu cestujúcich, je preto zavedenie zónovej tarify. Táto zmena prinesie benefit najmä pravidelným cestujúcim, nakoľko pri dlhodobom využívaní verejnej dopravy si budú môcť uplatniť viaceré benefity. V prímestskej autobusovej doprave zavedieme chýbajúce mesačníky či prestupné lístky, ktoré sú inde štandardom,” povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Zavedenie zónovej tarify je ďalším z nevyhnutných krokov v rámci budovania IDS na území východného Slovenska. Cestovné sa po novom nebude určovať podľa kilometrických pásiem, ako je to dnes, ale podľa počtu tarifných zón na trase.

„Zónová tarifa bude zároveň základom pre budúcu integráciu železničnej dopravy a MHD v Košiciach, Prešove a ďalších mestách na východe Slovenska do spoločného tarifného systému. Konečným cieľom je, aby jeden cestovný lístok platil bez obmedzení v autobusovej, železničnej aj mestskej hromadnej doprave,” uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Novinkou bude podľa neho zavedenie virtuálnych dopravných kariet. „Za svoj lístok zaplatí cestujúci jednoduchým priložením mobilného telefónu s NFC technológiou k čítaciemu zariadeniu, rovnako si overí aj platnosť svojho mesačníka,” vysvetlil Majerský.

Zmeny sa dotknú aj štruktúry zliav. Najvýraznejšou novinkou bude polovičná zľava pre seniorov od 63 do 70 rokov, ktorí dnes platia plné cestovné. Oproti súčasnému stavu dôjde k zjednoteniu a percentuálnemu zvýšeniu zľavy pre všetky kategórie cestujúcich, ktorí majú nárok na takzvané zľavnené cestovné, a to zo súčasných približne 40 až 45 percent na rovných 50 percent.

V prípade iných foriem platieb než z dopravnej karty dôjde k určitému nárastu cestovného. Zámerom je motivovať cestujúcich k prechodu do vernostného systému dopravných kariet.

Zmena tarify a zavedenie virtuálnych dopravných kariet sa bude týkať zmluvných dopravcov KSK a PSK, ktorí vykonávajú služby prímestskej pravidelnej autobusovej dopravy vo verejnom záujme.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2020
Mesto Košice vstupuje do integrovanej dopravy
Mesto Košice sa pridalo k iniciatíve postupného zavedenia integrovaného dopravného systému (IDS) na východnom Slovensku. Výsledkom spoločného projektu má byť pohodlnejšia preprava v Košickom a Prešovskom kraji na jeden cestovný doklad. Informovala o tom spoločnosť IDS Východ.
viac
18.05.2021
Košický a Prešovský kraj zjednodušia systém zliav v prímestskej doprave
Zľavy v prímestskej autobusovej doprave na východe Slovenska sa zjednotia. Najvýhodnejšia bude úhrada z dopravnej karty.
viac
11.06.2021
V prímestskej doprave na východe Slovenska zaplatíte už aj mobilom
Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj prichádzajú s novinkou, ktorá zrýchli cestovanie v prímestskej autobusovej doprave a uľahčí nákup lístkov cestujúcim. Od leta budú môcť za lístok zaplatiť virtuálnou dopravnou kartou v mobile. Oproti hotovosti pôjde o výrazne výhodnejšiu platbu.
viac
02.03.2024
Cestujúcich čakajú zmeny v autobusovej doprave
Už cez víkend vstúpia do platnosti nové cestovné poriadky regionálnej autobusovej dopravy. Zmeny majú prispieť k skvalitneniu a systematizácii verejnej dopravy na viacerých linkách v Prešovskom kraji, dotknú sa najmä liniek v okolí Lipian a Giraltoviec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %