Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.08.2023 08:25

V prvom polroku 2023 sa vrátilo 490 miliónov nápojových fliaš a plechoviek


Na snímke štátna tajomníčka Ministerstva životného prostredia SR Katarína Butkovská a riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč počas tlačovej konferencie na tému "Zálohovanie nápojových obalov už atakuje ciele pre rok 2023" vo štvrtok 3. augusta 2023 v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


V prvom polroku 2023 sa do systému zálohovania vrátilo 490 miliónov nápojových fliaš a plechoviek, od spustenia zálohovania sa vyzbieralo už 1,3 miliardy obalov.


Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Katarína Butkovská.

Návratnosť za prvý polrok 2023 dosiahla 88 percent, blížiac sa k cieľu 90 percent návratnosti do roku 2025. Celková miera zálohovania sa momentálne pohybuje na úrovni 77 percent.

"Najvyššia miera zálohovania je v Bratislavskom kraji, nasleduje Nitriansky a Košický kraj. Rozdiely medzi jednotlivými krajmi však nie sú nejaké dramatické a výsledok je porovnateľný v rámci celého Slovenska," uviedla Butkovská. Viac ako 60 percent zberných miest tvoria dobrovoľné zberné prevádzky.

Primárnym zameraním, v ktorom chcú pokračovať, je logistika, informoval riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč. V prvom polroku sa podľa jeho slov výrazne podarilo zlepšiť produkciu na triediacej linke. Sústredili sa aj na vzdelávanie a prezentáciu systému s dôrazom na mladú generáciu.

"Pred dvoma týždňami bola v rámci Tatranského národného parku na Hrebienku inštalovaná aj prvá špeciálna zberná nádoba na nápojové obaly," pripomenula Butkovská. Táto iniciatíva sa rozširuje aj do ďalších národných parkov. Áč uviedol, že ide o pilotný projekt, ktorý sa zhodnotí, a v pláne je jeho ďalší rozvoj v oblasti prírody a zberu obalov.

V druhom polroku 2023 majú tiež v pláne rozšíriť odberné miesta, zameriavať sa na hendikepovaných, ktorí majú obmedzený prístup k zálohomatom, a investovať do zlepšenia triediacej linky.

"Zálohový systém na Slovensku sa stal príkladom dobrej praxe pre rôzne iné krajiny, ktoré pripravujú zálohový systém, či už je to Česko, Maďarsko, Rakúsko alebo Rumunsko, kde by mali byť zavedené v budúcom roku alebo 2025," dodal Áč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek sa stalo realitou
Slovensko ako prvá krajina v strednej Európe zavedie zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, keď 11. septembra zahlasovali za nový zákon o zálohovaní nápojových obalov z dielne envirorezortu.
viac
27.11.2021
Na ktoré nápojové obaly sa zálohovanie nebude vzťahovať?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
03.11.2022
MŽP nevylučuje rozšírenie zálohovania plastových obalov aj o ďalšie skupiny
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR nevylučuje do budúcna rozšírenie zálohovania plastových obalov aj o ďalšie skupiny obalov. Informovalo o tom tlačové oddelenie rezortu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %