Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.01.2017 12:32

V priepasti Belianskej jaskyne objavili nepreskúmanú chodbu


Belianska jaskyňa je jedinou pre verejnosť sprístupnenou jaskyňou na území Tatranského národného parku. Jej celková dĺžka je 3829 m s hĺbkou 168 m. Prehliadková trasa pre verejnosť meria 1370 m s prevýšením 112 m.


Jaskyniari zo Spišskej Belej počas plánovaného prieskumného zostupu do priepasti Peklo v Belianskej jaskyni prenikli do nepreskúmanej chodby.


Asi 40 metrov hlboká priepasť nebola pre jaskyniarov neznáma. Na jej dno zostúpili už v minulosti, aby ju zamerali.      

"Teraz do nej opäť zostúpili najmladší členovia jaskyniarskej skupiny. Jej prieskum bol korunovaný úspechom. Z jej dna po odhrabaní balvanitého nánosu prenikli do rozvetvujúcej chodby dlhej asi 100 m, kde sa na jej konci nachádza menšie nehlboké jazierko so sifónom - náhle zúženie krasovej podzemnej chodby, pri ktorom sa strop skláňa do pevnej alebo tekutej výplne jaskyne brániacim v ďalšom postupe," vysvetlil speleológ Stanislav Pavlarčík. Ako ďalej doplnil, tento objav považujú za významný úspech. "Zároveň je to výzva na ďalší náročný prieskum, ktorý nielen osvetlí históriu objavu týchto priestorov, ale aj odkryje ďalšie pokračovanie do útrob záhadnej a perspektívnej Belianskej jaskyne," dodal.      

Jaskyniari priepasť Peklo prvýkrát preskúmali v roku 1939 pod vedením Vojtecha Benického.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
Minister Sólymos by chcel v tomto roku dotiahnuť zonáciu TANAP-u
Minister životného prostredia László Sólymos by bol rád, keby sa v tomto roku podarilo dotiahnuť zonáciu Tatranského národného parku (TANAP). O potrebe nového modelu fungovania v Tatrách sa hovorí už roky.
viac
17.10.2018
Archeologický výskum na hrade Čičva odhalil spojovaciu chodbu
Tohtoročný archeologický výskum na hrade Čičva v obci Sedliská vo Vranovskom okrese odhalil spojovaciu chodbu medzi severným a západným palácovým krídlom. Je raritná tým, že jej klenby vytvorili z tehlových tvárnic, ktoré používali hlavne v Poľsku.
viac
22.12.2020
Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok
Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".
viac
09.07.2021
Cesta k jaskyni Driny je opravená vďaka finančnej pomoci kraja
Nad rámec bežných investícií do modernizácie cestnej infraštruktúry opraví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) viacero ciest vedúcich k turistickým cieľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %