Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.10.2019 04:10

V Prešove pribudlo osem nových prístreškov pre bicykle


Ilustračná snímka: mesto Prešov


Prešovčania si už o niekoľko dní budú môcť bezpečne odložiť svoj bicykel. Mesto Prešov v stredu prevzalo od zhotoviteľa nové cykloprístrešky, ktoré sú pokračovaním projektu Central MeetBike. Prístrešky budú slúžiť pre širokú verejnosť na krátkodobé parkovanie bicyklov. TASR o tom informoval hovorca


Doteraz mohli cyklisti využívať na odkladanie bicyklov v meste iba klasické stojany. Teraz ich budú môcť zaparkovať v ktoromkoľvek z ôsmich krytých cykloprístreškov, ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach Prešova. Lokality boli vybraté na základe požiadaviek samotných obyvateľov čo sa týka dostupnosti existujúcich cyklotrás.       

"Aj takýmto spôsobom sa nám darí zvyšovať atraktivitu cyklistickej dopravy v meste Prešov. Prístrešky pre bicykle poskytnú komfort pre všetkých ľudí, ktorí si potrebujú bezpečne a rýchlo odložiť svoj bicykel," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.       

Kapacita každého prístrešku je 16 až 28 bicyklov plus jeden servisný stojan. Prístrešky sú vybavené solárnymi panelmi s osvetlením, kamerovým systémom a sú elektronicky uzamykateľné, vďaka čomu si ľudia môžu bez obáv odložiť svoj bicykel.       

"Výhodou je aj jednoduchý vstup pomocou čipov. Cyklisti si ich môžu zapožičať od utorka (5. 11.) v klientskom centre v budove mestského úradu za zálohu. Pracovníci každého užívateľa zaregistrujú, aby nedošlo k prípadnému zneužitiu čipov. Elektronický systém totiž automaticky zaeviduje každý vstup do prístrešku, vďaka čomu budeme poznať presný čas a dátum, keď daný užívateľ navštívil prístrešok. Každý pohyb v prístrešku sa zároveň zaznamenáva pomocou kamerového systému, a preto je odkladanie bicyklov úplne bezpečné," vysvetlil Tomek.       

Projekt s názvom Kryté parkovacie zariadenia pre bicykle v meste Prešov mesto financovalo prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Vybudovanie ôsmich cykloprístreškov stálo 286.450,25 eura. Spolufinancovanie mesta bolo vo výške piatich percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Advokáti budú zadarmo radiť Prešovčanom
Prešovská radnica podporila projekt bezplatného právneho poradenstva. Advokáti budú Prešovčanom zdarma radiť v priestoroch MsÚ 26. apríla 2017.
viac
16.06.2017
Bratislave s bikesharingom pomôže Slovnaft
Systém zdieľania verejných bicyklov (bikesharing) vybuduje Bratislava v spolupráci so Slovnaftom. Memorandum o spoločnej realizácii bikesharingu podpísal 14. júna primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal s predstaviteľmi spoločnosti SLOVNAFT, a.s.
viac
27.05.2019
Požičať si bicykel bude možné aj za dobrý skutok
V Prešove v sobotu odštartoval unikátny projekt zdieľaných bicyklov, ide o pilotný projekt neziskovej organizácie Greencubator. Podľa Soni Hatokovej, ktorá je súčasťou iniciatívy, je na tomto projekte jedinečné to, že za vypožičanie bicykla sa bude dať zaplatiť aj netradične, dobrým skutkom.
viac
04.03.2022
Koncept Jahodové mesto má zvýšiť atraktivitu mesta
Koncept Jahodové mesto, ktorý vo štvrtok v Prešove predstavili jeho autori, má zvýšiť atraktivitu tretieho najväčšieho mesta na Slovensku. Jeho úlohou je strategicky prepojiť kultúrne inštitúcie, podniky, gastroprevádzky a prispieť tak k rozvoju cestovného ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %