Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.01.2020 05:05

V Oravskej Polhore sprevádzkovali inhalatórium na slanú vodu


Oravská Polhora


V Oravskej Polhore sprevádzkovali malé inhalatórium na jodo-bromovú slanú vodu spod Babej hory. Podarilo sa to zásluhou medzinárodného projektu. Podľa starostu Michala Strnála je prameň slanej vody unikátny a jeho zloženie ojedinelé v strednej Európe.


"Táto vzácna slaná voda sa využíva od nepamäti. Nie je určená na konzumáciu, no je veľmi dobrá a má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Dajú sa s ňou liečiť rôzne kožné choroby, problémy s dýchaním alebo s hrdlom," uviedol Strnál.       

Prameňov v katastri Oravskej Polhory je niekoľko. Podľa Strnála sú to oficiálne vrty, prieskumné vrty, ale aj rôzne zmapované a evidované pramene, kde slaná voda prirodzeným spôsobom vychádzala na zemský povrch. V dnešnej dobe sa podľa neho využívajú dva pramene.       

Výstavbou inhalatória na slanú vodu úsilie Oravskopolhorčanov nekončí. V spolupráci s partnerskou obcou v Českej republike podali ďalší medzinárodný projekt, ktorý je zameraný na výstavbu odparovne a sušiarne na slanú vodu. Tá by mala stáť v blízkosti inhalatória. "Chceli by sme vytvoriť komplex, kde by sme mohli nielen domácim, ale aj návštevníkom ukázať účinky a prínosy slanej vody. Okrem inhalovania im chceme ukázať, ako sa odparuje a suší soľ a ako sa získava ten finálny produkt," objasnil oravskopolhorský starosta.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2017
Michal Strnál: Našimi najväčšími devízami sú príroda, kultúra a ľudia
Starosta Oravskej Polhory prijal prestížne ocenenie Dedina roka s hrdosťou a patričným nadšením. Vie však, že získať takúto cenu je tiež záväzok. Viac o súčasnosti aj budúcnosti najsevernejšej obce Slovenska prezradil v rozhovore pre Obecné noviny.
viac
21.09.2018
Hinterstoder si prevezme Európsku cenu obnovy dediny
Zástupcovia hornorakúskej obce si ju slávnostne prevezmú v tirolskej obci Fließ, ktorá je víťazom predchádzajúceho ročníka súťaže, 21. septembra 2018. Obec Oravská Polhora si preberie Európsku cenu obnovy dediny 2018 za komplexný, trvalo udržateľný rozvoj dediny mimoriadnej kvality.
viac
24.09.2018
Gajdoši z rôznych kútov Európy sa stretli v Oravskej Polhore
Sviatok gajdošov. Tak by sa dalo v skratke označiť podujatie, ktoré naplnilo záujmom kultúrny dom v Oravskej Polhore, kostol v Sihelnom i zuberský skanzen od 7. do 9. septembra. Medzinárodný gajdošský festival Gajdovačka 2018 hostil množstvo šikovných gajdošov a muzikantov.
viac
14.06.2022
V bani v Nižnej Slanej práce finišujú, do rieky už vyteká čistejšia voda
Záchranné práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava, ktoré majú za cieľ prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky Slaná, pomaly finišujú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %