Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.11.2017 12:32

Michal Strnál: Našimi najväčšími devízami sú príroda, kultúra a ľudia


Starosta Oravskej Polhory Michal Strnál


Starosta Oravskej Polhory prijal prestížne ocenenie Dedina roka s hrdosťou a patričným nadšením. Vie však, že získať takúto cenu je tiež záväzok. Viac o súčasnosti aj budúcnosti najsevernejšej obce Slovenska prezradil v rozhovore pre Obecné noviny.


S akými pocitmi ste prijali správu, že Oravská Polhora získala titul Dedina roka?

Bolo to pre nás veľké prekvapenie. Do súťaže sme sa zapojili po prvýkrát, takže sme vôbec neočakávali prvenstvo. Samozrejme je to pre nás veľký záväzok, aby sme ešte viac zintenzívnili prácu na rozvoji našej obce.

Čo, podľa Vás, najviac na Oravskej Polhore oslovilo komisiu súťaže?

Heslom tohtoročnej súťaže bolo „myslieť dopredu“. Obec v súčasnosti realizuje niekoľko rozvojových projektov, ktoré by mali priniesť nielen zvýšenie kvality života jej obyvateľov, ale tiež rozvoj podnikania či cestovného ruchu.

Dedina roka 2017 sa pýši veľkým počtom gajdošov a gajdošských skupín, preto na slávnosti nemohli chýbať.

V čom vidíte najväčšiu devízu Vašej obce?

Sú to tri „súčiastky (alebo články)“, ktoré do seba zapadajú: príroda, kultúra a ľudia. Oravská Polhora je najsevernejšou obcou Slovenska, leží medzi dvoma najvyššími vrchmi Oravských Beskýd – Babou horou a Pilskom. V katastri obce, ktorý je najväčší na Orave sa nachádza množstvo vzácnych prírodných komplexov, okrem iného, aj jeden z najviac mineralizovaných prameňov v strednej Európe – prameň jódo-brómovej slanej vody. Je tu tiež niekoľko vzácnych rašelinísk, pralesných spoločenstiev na Babej hore ako aj Pilsku. V kultúre je obec známa gajdošskou tradíciou, ktorá bola v roku 2015 zapísaná do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. V Oravskej Polhore je v súčasnosti najväčšia koncentrácia gajdošov a gajdošských skupín na Slovensku. Tretím článkom sú, samozrejme, obyvatelia Oravskej Polhory. Ročne sa v obci narodí 60 – 70 detí, čo na slovenské pomery veľmi dobré číslo. Dedina sa rozrastá, detí pribúda. V obci máme dve školy a dve škôlky.

Pred samotným odovzdávaním cien cez obec prešiel veselý sprievod.

Pri odovzdávaní ocenenia ste uviedli, že “obec má veľa unikátov ”, mohli by ste niektoré spomenúť?

- gajdošská kultúra, ktorá je v obci veľmi živá (v súčasnosti máme 5 gajdošských ľudových muzík)

- vysoká pôrodnosť

- babia hora

- prameň jódo-bromovej slanej vody, ktorý patrí k najviac mineralizovaným v strednej európe. V minulosti tu boli známe kúpele Slaná voda

- vzácne rašeliniská

- jedna z najväčších zbierok relikvií svätých umiestnená v miestnom farskom kostole

Riešite momentálne nejaké zaujímavé projekty?

V súčasnosti realizujeme viaceré projekty – výstavbu zberného dvora, rozšírenie kapacity materskej školy č. 1 formou nadstavby, viaceré menšie projekty a 5 projektov poľsko-slovenskej spolupráce, z toho dva väčšie investičné a 3 mikroprojekty. Máme tiež rozbehnutý projekt s poľskou susednou obcou Zawoja Babia hora trails zameraný na výstavbu cyklotrás typu „singletrack“, ktorými prepojíme obe obce. Súčasťou projektu je tiež výstavba objektu sociálneho zázemia pre cyklistov, vyhliadkovej veže, či vybudovanie nového pumptracku. Tiež začíname s rekonštrukciou budovy bývalej colnice na hraničnom priechode s Poľskom, ktorú má obec vo vlastníctve. Vznikne tu nové Centrum valašskej kultúry, ktoré bude mapovať históriu pastierstva a nadväzujúceho gajdošstva. V rámci mikroprojektov sme sa zamerali na výučbu hry na pastiersku píšťalku a gajdy, vypracovanie učebníc a inštruktážnych DVD zameraných na výučbu hry na tieto tradičné nástroje. Momentálne začíname s projektom zameraným na tvorbu propagačných materiálov a účasť na medzinárodných výstavách cestovného ruchu na Slovensku a v Poľsku. Posledným v súčasnosti realizovaným projektom je projekt zameraný na spracovanie novej publikácie „Legendy Babej hory“, ku ktorej bude aj divadelné predstavenie a mobilná aplikácia na platforme „City games“.

Aké sú Vaše plány do budúcnosti?

V súčasnosti pripravujeme ďalšie projekty v oblasti budovania kanalizácie, protipovodňovej ochrany obce a nájomného bývania vrátane riešenia starostlivosti o seniorov. Taktiež po dlhých rokoch plánujeme ukončiť proces ROEP a následne začať projekty jednoduchých pozemkových úprav v lokalitách vhodných pre IBV.

Obecné noviny č. 43-44/2017

 

 

 

Autor: Ivana GERŠIOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2017
Dedinou roka 2017 sa stala Oravská Polhora z okresu Námestovo
Víťazom národnej súťaže Dedina roka 2017 sa stala Oravská Polhora, ktorá najkomplexnejšie preukázala naplnenie princípov a požiadaviek súťaže spomedzi 20 zúčastnených dedín.
viac
16.10.2017
Slávnostné odovzdávanie ocenení v súťaži DEDINA ROKA 2017
Obce úspešné v súťaži Dedina roka 2017 (SDR 2017) si z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a  zástupcov vyhlasovateľov SDR 2017 prevezmú ocenenia vo štvrtok (19. októbra 2017) v Oravskej Polhore.
viac
25.10.2017
Minister životného prostredia László Sólymos udelil ocenenie Dedina roka 2017
Zástupcovia obcí úspešných v súťaži Dedina roka 2017 si v Oravskej Polhore (okres Námestovo) prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa.
viac
13.06.2018
Oravská Polhora zabojuje o Európsku cenu obnovy dediny
Oravskú Polhoru (okres Námestovo) navštívia zajtra (14. júna 2018) členovia súťažnej poroty Európskej ceny obnovy dediny. Najsevernejšia obec získala právo reprezentovať Slovenskú republiku v európskej súťaži po tom, čo získala titul Dedina roka 2017.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %