Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.06.2023 03:20

V okolí Očovej plánujú ochranári inštalovať fotopasce


Ilustračná snímka: (tasr).


V okolí obce Očová vo Zvolenskom okrese plánujú ochranári inštalovať štyri fotopasce pre sledovanie pohybu medveďa hnedého. Povedal to starosta a zároveň poľovník Rudolf Huliak s tým, že táto aktivita sa mu však nepozdáva a podľa jeho slov to nie je riešenie.


Ako dodal, aktivity ochranárov tak ďalej pokračujú v pozorovaní, monitoringu a vypracovávaní projektov. "Znovu je to len nákup fotopascí. A naďalej si tak množíme problémy. Destabilizujeme rovnováhu v prírode, likvidujeme biotop živočícha jedného za druhým," objasnil.

Konštatoval, že fotopasce sú len vykázanie činnosti ochranárov, pre ľudí to dostatočné nie je. "Problém s výskytom šelmy medzi obydliami to nerieši," tvrdí starosta. Spresnil, že monitoring robil s ďalšími poľovníkmi vlani v septembri v celom Podpoľaní. Boli to oblasti Hrochoť, Očová, Kaľamárka a Detva. Medveďov bolo vtedy okolo 330. Na problém premnoženia medveďa poukazujú podľa neho od roku 2014, keď začal robiť problémy. "Za deväť rokov sme sa neposunuli nikde, len sa stretávame, rozprávame, čo treba urobiť," poznamenal s tým, že pod Poľanou je veľa takých ľudí, ktorí prestali pásť stáda oviec. Zdôraznil, že zmizli aj včelári. "Občania nechodia do prírody, pretože sa boja. Je to totálne obmedzenie vidieckeho života," hovorí.

Riešením je podľa jeho slov preklasifikovať populáciu z prísne chráneného živočícha, ktorému hrozí vyhynutie, na živočícha, ktorého populácia je v dostatočnom množstve. Vysvetlil, že je to poľovná zver a má byť tak aj obhospodarovaná.

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana vo svojom stanovisku uvádza, že fotopasce problém s medveďmi nevyriešia. "Monitorujú však výskyt šelmy na konkrétnych lokalitách. Je to zber údajov. Sledujú najmä miesta prechodov medveďa do intravilánu obce a jeho pohyb," zdôvodňuje. Zber dát je podľa nej nevyhnutný pre vytvorenie podkladov, ktoré budú slúžiť pre kompetentné úrady, aby situáciu riešili.

CHKO objasňuje, že niektoré z použitých fotopascí odosielajú obrazovou informáciou. Je tak možné ihneď vidieť prítomnosť šelmy a reagovať v reálnom čase. Podotýka, že okrem nich monitorujú oblasti s hláseným výskytom medveďa vo večerných a ranných hodinách aj ochranári. "V tomto prípade to však je preventívne opatrenie, aby upokojilo situáciu medzi ľuďmi. Táto forma však nie je dlhodobo udržateľná," uzatvára.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Ochranári podporili obnovu prírodnej hodnoty biotopu Belianskych lúk
Tak ako každý rok, aj v tomto roku pokračuje Správa Tatranského národného parku (TANAP) v realizácii opatrení na vybraných lokalitách s výskytom vzácnych a ohrozených biotopov, rastlín a živočíchov.
viac
14.09.2022
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v blízkosti ich príbytkov. Upozornili na to na utorkovej tlačovej konferencii v Detve.
viac
12.05.2023
Ochranári chcú na Poľane mapovať medvede biometriou
Chránená krajinná oblasť (CHKO) Poľana plánuje mapovať populáciu medveďa hnedého pomocou biometrie. Povedala to riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana Vladimíra Fabriciusová.
viac
18.05.2023
V Očovej podľa starostu nie je problém s kontajnerovými medveďmi
V podpolianskej obci Očová vo Zvolenskom okrese nie je problém s kontajnerovými medveďmi, tvrdí to starosta Rudolf Huliak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %