Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.05.2023 02:25

Ochranári chcú na Poľane mapovať medvede biometriou


Ilustračná snímka.


Chránená krajinná oblasť (CHKO) Poľana plánuje mapovať populáciu medveďa hnedého pomocou biometrie. Povedala to riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana Vladimíra Fabriciusová.


Ako uviedla, na Slovensku sa však takýto spôsob zatiaľ nevyužíva. "Už by nám však nikto nemohol povedať, že sme neidentifikovali problémového jedinca. Vďaka aplikácii v mobile sa to nedá spochybniť," objasnila. Dodala, že biometria sa bude dať použiť aj na akékoľvek iné zviera. Slúži totiž na priame pozorovanie a bude z nej aj fotodokumentácia. Vďaka nej môžu odborníci skúmať, aké je správanie zvierat.

V súčasnosti je podľa riaditeľky medvedia ruja a trvať bude do polovice júna. Dominantné samce a samice sa počas nej pária a keď sa ruja skončí, už by spolu nemali byť. "Teraz je však fenomén, že medvedica s tohtoročnými mláďatami je v blízkosti samca. Nie je to však prirodzené," spresnila. Dodala, že mortalita bola kedysi aj preto, že samec mláďatá zabíjal. Bola to regulácia a slabšie jedince tak odchádzali. "Preto nie je prirodzené, keď samica vedie mláďatá k samcovi alebo k ľuďom. Niekedy mala inštinkt a nešla k nim. Nastali však veľké zmeny správania medveďov, budeme sa musieť tomu venovať," pripomenula.

Podľa nej treba pre turistiku na Poľane voliť frekventované trasy a vybrať sa do hory ráno. Ak je veľmi teplo, je nádej, že medvede sú skryté. "Netreba chodiť po oblastiach, kde sa pohybuje málo ľudí, ak nie sú turisti zdatní," poznamenala. Bezpečnejšie tiež je, ak ide do lesa väčšia skupina turistov a nahlas sa rozprávajú. "Všetko je to však v ideálnych okolnostiach. Môže sa stať, že sa objaví jedinec, ktorý sa človeka nebude báť. Na toto pravidlo neexistuje," zhodnotila.

Keď už návštevník lesa medveďa stretne, pre obranu môže zodvihnúť ruky a začať kričať. "Urobí to dojem, že sme väčší, môže to účinkovať a zviera odíde. Veľa stretnutí je takých, že medveď sa len pozrie a ide preč," uzavrela.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2022
Podpoľanci chcú, aby štát požiadal EÚ o výnimku na regulovaný odstrel medveďa
Kompetentné orgány by mali čo najskôr podať Európskej únii (EÚ) žiadosť o výnimku na regulovaný odstrel medveďa hnedého. Na utorkovom stretnutí v Očovej v okrese Zvolen po tom volali zástupcovia samospráv, lesníkov, poľnohospodárov a poľovníckych združení na Podpoľaní.
viac
14.09.2022
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v blízkosti ich príbytkov. Upozornili na to na utorkovej tlačovej konferencii v Detve.
viac
16.05.2023
Nárast populácie medveďa na Poľane bude podľa riaditeľky CHKO opäť veľký
Nárast populácie medveďa hnedého na Poľane bude aj tento rok veľký. Keďže bola mierna zima, ochranári predpokladajú nižšiu mortalitu. Povedala to riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová.
viac
05.06.2023
V okolí Očovej plánujú ochranári inštalovať fotopasce
V okolí obce Očová vo Zvolenskom okrese plánujú ochranári inštalovať štyri fotopasce pre sledovanie pohybu medveďa hnedého. Povedal to starosta a zároveň poľovník Rudolf Huliak s tým, že táto aktivita sa mu však nepozdáva a podľa jeho slov to nie je riešenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %