Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.01.2019 01:05

V obci zrealizujú v tomto roku viacero investícií


SKI Liptovská Teplička – lyžiarské stredisko ako ho poznajú návštevníci. Obec však žije aj inými realitami. Snímka zdroj: www.skiteplicka.eu


V obci Liptovská Teplička plánujú v tomto roku zrealizovať viacero investičných akcií, prevažná väčšina bude financovaná z európskych fondov.


„Máme schválených približne 360 000 eur na výstavbu komunitného centra, kde budeme jednak vzdelávať rómsku komunitu v manuálnej, ale aj počítačovej sfére a budeme ho využívať aj na ďalšie obecné účely,“ uviedol pre TASR starosta obce Slavomír Kopáč.       

V Liptovskej Tepličke, kde je dohromady viac ako 2400 obyvateľov, v súčasnosti žije približne 700-členná rómska komunita. Centrum, ktoré bude slúžiť celej obci, by malo byť v prevádzke od začiatku roka 2020. Pôjde o prízemnú stavbu, ktorá sa dá podľa starostu dovtedy reálne postaviť.       

Samospráva zároveň získala finančné prostriedky aj na rozšírenie kapacít miestnej materskej školy. „Konkrétne pôjde o dotáciu 235 000 eur, ktorú použijeme na prístavbu existujúcej budovy a rekonštrukciu priestorov pre zamestnancov. Vďaka tomu sa rozšíri kapacita škôlky o 19 detí. Teraz ich máme umiestnených 48 a pribudnú nám aj dvaja noví zamestnanci. V tejto škôlke sme zamestnali aj asistenta, ktorý pracuje s rómskymi deťmi,“ doplnil Kopáč s tým, že momentálne prebieha verejné obstarávanie na projekt a gro prác by mali stihnúť od júna do augusta tohto roku. „Jeden mesiac sa bude časť detí učiť v podkroví športového areálu, zvyšné umiestnime v budove základnej školy,“ dodal starosta.       

Obci sa podarilo tiež získať zdroje vo výške 164 000 eur na tri nové odborné učebne v tamojšej základnej škole. Okrem toho v nej prebehne aj prestavba podkrovia, kde vznikne priestor a kabinety pre učiteľov. Túto časť už bude samospráva financovať z vlastných zdrojov, obec na ňu vyčlenila niečo viac ako 100 000 eur.       

„Takou našou ďalšou prioritou je získať zdroje aj na novú telocvičňu, pretože v obci zatiaľ žiadnu telocvičňu nemáme. Bude to ale veľmi náročné, pretože sa to rieši už od 70. rokov minulého storočia. Snáď sa nám to podarí v tomto volebnom období,“ uzavrel Kopáč.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2018
Obec rastie vďaka mladým rodinám, idú stavať novú materskú školu
Obec Drienov za posledné volebné obdobie od roku 2015 získala z eurofondov celkovo 1,5 milióna eur. Starosta Peter Tomko uviedol, že sa tak snažia cez rôzne výzvy a projekty získať tie najefektívnejšie zdroje financií a vytvoriť svojim občanom lepšie miesto pre život.
viac
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
13.09.2019
Beladice sa spomínajú v roku 1156, dnešnú podobu získali až v 20. storočí
Obec Beladice v Zlatomoravskom okrese sa po prvýkrát spomína v písomných záznamoch v roku 1156.
viac
01.03.2022
Obec pri známom jazere obnoví tretinu miestnych komunikácií
V obci Počúvadlo v okrese Banská Štiavnica plánujú tento rok opraviť asi tretinu z celkovej dĺžky 1,5 kilometra miestnych komunikácií. Samospráva na to získala z Programu rozvoja vidieka prostredníctvom Miestnej akčnej skupiny (MAS) Zlatá cesta finančné prostriedky vo výške 25 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %