Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
10.05.2021 01:35

V obci Vinosady si obyvatelia vysadili gaštanovú aleju


Snímky zdroj: (obec Vinosady).


Obec v spolupráci s Klubom žien zrealizovala výsadbu 24 jedlých gaštanov na poľnej ceste smerom na prameň Baňa. Ide o turistami a cyklistami často navštevovanú trasu smerom do Kučišdorfskej doliny.


Poľná cesta je z jednej strany lemovaná vinicami, ktoré sú pre chotár Vinosadov charakteristické. Z druhej strany je potok, kríky a les. Poľná cesta je nechránená, chýba na nej tieň.

Medzi vysádzajúcimi sú rodiny s deťmi, mladé páry, ktoré sa usadili v obci, ale i deti z miestnej základnej školy. Pri svojom gaštane umiestnili drevenú tabuľku s nápisom : „Aby sa vietor mal s kým rozprávať a dobrý človek mohol v jeho tieni sedávať“.

 

ACtC-3dYvXQqJ3vvjxY4NAl2GxMG2KYKHi4WLqKK

 

Stromčeky zaregistrovaným občanom rozdávali na obecnom úrade a ľudia sa zapísali do obecnej kroniky. Stromy sa tak stali rodovými a majitelia sa budú o ne starať.

 

ACtC-3etHbdfL5XcJHR8ofB7xdNHQbqgVFD3-x1T

 

ACtC-3e-8kXqaxld1LPnPLTuiyarzVrblrpWY5KS

Pred troma rokmi takto obec vysádzala rodovú lipovú aleju, na jej trase sme osadili 12 tabúľ včelárskeho náučného chodníka. V rámci aktivít projektu sme tieto tabule ošetrili ochranným náterom, dve tabule mali poškodenú plechovú striešku, dve vyvrátili vandali. Opravili sme ich a zároveň sme zrekonštruovali studničku, ktorá chráni prameň Baňa.

Projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie Ekopolis a spoločnosti Slovnaft a. s. v rámci programu Zelené oázy.

 

ACtC-3e7zNkpRKjPaZDtPb7Ku5NQpcvFU7OzMQuX

 

Autor: (Ivana JURÁČKOVÁ, starostka obce)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2020
Zeleň do centra – život do mesta
Zeleň do centra – život do mesta: do života sme uviedli areál podporený z programu Zelené oázy.
viac
11.12.2020
Zapojte sa do programu „Zelené oázy“
Možnosť získať grant na zlepšenie životného prostredia vo svojom okolí majú neziskové organizácie, komunitné centrá, školy, mestá a obce. Výzva na podávanie projektov je otvorená od 7. decembra 2020 do 18. januára 2021.
viac
10.02.2021
Hlasujte za zelené projekty v Zelených oázach
Aktuálny ročník programu Zelené oázy sa posúva do svojej ďalšej etapy. Zo 166 prihlásených žiadostí vybrala odborná komisia dvanásť najkvalitnejších návrhov, ktorým udelila priamu finančnú podporu. Zároveň vybrala 28 projektov, o ktorých bude do 16. februára rozhodovať verejnosť v online hlasovaní.
viac
09.12.2021
Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar
Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %