Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.11.2019 10:05

V obci Radobica otvoria nové zariadenie pre seniorov, prinieslo pracovné miesta


Obec Radobica v okrese Prievidza sa od januára 2020 bude môcť pochváliť novým zariadením pre seniorov. Obyvateľom okresu tak poskytne okrem nových sociálnych služieb aj voľné pracovné miesta. Snímka zdroj: tsk.sk


Obyvatelia Radobice v okrese Prievidza, ale i ďalší z bližšieho a vzdialenejšieho okolia budú mať k dispozícii nové sociálne služby. V Radobici začne od januára budúceho roka fungovať nové zariadenie pre seniorov (ZpS), prinieslo i nové pracovné príležitosti.


"Obec vníma benefity z tohto zariadenia. Budova bývalej obecnej školy, ktorá bola neskôr predaná súkromnému investorovi, nadobúda veľký pekný rozmer po rekonštrukcii. Takisto sú tu vytvorené pracovné miesta, kde sú zamestnaní ľudia z Radobice, ale aj blízkeho okolia," uviedla v utorok pre TASR starostka Elena Valenteje. Ďalším benefitom je podľa nej to, že seniori môžu jeseň svojho života prežiť dôstojne a vo veľmi peknom prostredí, ktoré obec má.       

Nové ZpS otvára v Radobici nezisková organizácia IRIS-IV, ktorá prevádzkuje podobné zariadenie v Skačanoch v okrese Partizánske, kde má plný poradovník. "Opatrovateľskú starostlivosť a zdravotnícky servis budeme poskytovať 28 klientom počas 24 hodín. Zariadenie otvárame pre ľudí so štvrtým stupňom, piatym a šiestym stupňom odkázanosti," priblížila riaditeľka neziskovej organizácie Viera Maďarová.       

ZpS má podľa nej zatiaľ šesť klientov, sú z okolia Partizánskeho, ďalší z Bánoviec nad Bebravou a Prievidze. "Hlavne budeme poskytovať služby komunitnému spoločenstvu z okolia Radobice, Hornej Vsi, okresu Prievidza, Partizánskeho," podotkla.       

Organizácia uvažuje i o poskytovaní opatrovateľskej služby. "Od 1. januára 2020 prijímame do zariadenia 12 ľudí s tým, že od februára prijmeme ďalších. Prioritne sme dali možnosť obyvateľom obcí Radobica, Horná Ves, Oslany a Čereňany," dodala Maďarová.       

V Skačanoch má nezisková organizácia ZpS pre 30 klientov, poskytuje i stravu pre tamojších obyvateľov, má i požičovňu zdravotníckych pomôcok.       

"Súkromné zariadenie sociálnych služieb by malo v obci poskytovať opatrovateľskú starostlivosť aj pre našich občanov, ktorú v tejto chvíli naša obec neposkytuje," ozrejmila Valenteje. Obec sa podľa nej mala možnosť zapojiť aj do výzvy, prostredníctvom ktorej mohla získať financie z fondov Európskej únie na opatrovateľskú službu. "Aj sme boli oslovení z Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý pomáha obciam pri tejto výzve. Ale naša obec sa v súčasnosti nejde zapojiť do tejto výzvy. Je tam určitá forma spolufinancovania a výška nášho rozpočtu neumožňuje dofinancovať tieto opatrovateľky," dodala.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Vianočný koncert v Záturčí
Dňa 27. decembra 2016 o 18:00 h sa v Evanjelickom kostole Dobrého pastiera Ježiša Krista v Záturčí uskutoční už po tretí raz charitatívny koncert klasickej komornej hudby. Finančný výťažok z koncertu bude venovaný sociálnemu zariadeniu pre seniorov Benetrix, n.o..
viac
08.03.2018
V Ubli otvorili zariadenie pre seniorov, zriadili pre nich aj klub
Zariadenie pre seniorov, ale aj klub pre starších ľudí fungujúci na dobrovoľnej báze. Aj toto sú novinky, ktorými chce prihraničná obec Ubľa v Sninskom okrese udržať obyvateľov v regióne.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
18.03.2023
V Turzovke otvorili nové zariadenie pre seniorov
Prvý marcový deň otvorilo svoje brány nové moderné Zariadenie sociálnych služieb v Turzovke. Pri tejto príležitosti privítal primátor mesta JUDr. Ľubomír Golis s kyticou kvetov prvú klientku zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %