Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.11.2020 10:25

V obci postavia pre seniorov zo ZSS Nádej nový rodinný dom


Ilustračná snímka


V obci Janova Lehota vznikne nová stavba, ktorá klientom Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Nádej ponúkne kvalitnejšie priestory na bývanie. V novom rodinnom dome vznikne šesť bytových jednotiek pre 12 klientov domova dôchodcov, potvrdila pre TASR starostka Božena Kováčová.


„Boli sme úspešní v rámci projektu deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb, chceme klientom vytvoriť pocit, akoby boli doma,“ uviedla starostka s tým, že pokiaľ vie, podobné zariadenie sa v okrese Žiar nad Hronom zatiaľ nenachádza. Verejné obstarávanie na výstavbu rodinného domu potrvá do 6. decembra. Ak sa nevyskytnú komplikácie, stavať by sa mohlo začať na jar budúceho roku. Predpokladané náklady výstavby podľa oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie dosahujú viac ako 518.000 eur bez DPH.       

V novej budove domova dôchodcov obec plánuje vybudovať šesť dvojizbových bytov pre 12 klientov. „Pôjde o seniorov, ktorí sa vedia o seba čiastočne postarať, takže bude stačiť, aby na nich dohliadal opatrovateľský personál,“ vysvetlila starostka. „V prvom rade nové priestory ponúkneme našim klientom. Ak by aj nemali záujem, pri počte žiadostí, ktoré máme, nebude problém s obsadením týchto miest,“ potvrdila starostka.       

Podľa Kováčovej o národnú výzvu zo strany samospráv nie je veľký záujem. „Projektom sa nevytvárajú nové miesta, čo je škoda, lebo v ZSS je akútny nedostatok kapacít,“ poznamenala starostka. Vysvetlila, že na uvoľnené miesta po vybudovaní nových priestorov podľa podmienok výzvy nemožno prijať nových klientov. Jej podstatou je totiž, aby sa komfort a kvalita bývania zvýšila aj v pôvodných priestoroch.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie
V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
17.02.2022
Projekt výstavby nájomných bytov pri Terchovskej je v procese EIA
Projekt výstavby 85 nájomných bytov pri Terchovskej ulici v bratislavskom Ružinove je v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Predložila ho spoločnosť Metro Bratislava, v ktorej je väčšinovým akcionárom hlavné mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %