Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.11.2022 12:35

V obci Košeca zlomili slovenský rekord v tvorbe najväčšieho adventného venca


Snímka zdroj: (tasr).


Slovenský rekord v tvorbe čo najväčšieho adventného venca zlomili v nedeľu v obci Košeca, okres Ilava. Veniec, ktorý tamojší obyvatelia vytvorili, má priemer 36 metrov a 20 centimetrov. Potvrdil to zástupca Slovenskej knihy rekordov Igor Svítok.


Akciu nazvali Adventný amfiteáter. Na okrúhlom obvodovom múre amfiteátra vytvorili súvislú vrstvu čačiny s vianočnými ozdobami a umiestnili tam štyri sviečky. Prvú z nich zapálili v nedeľu. "Doterajším držiteľom rekordu bola obec Miloslavov, vlani tam pripravili adventný veniec o priemere 17,85 metrov," priblížil Svítok.

Starosta Košece Radomír Brtáň dodal, že veniec tvorili 14 dní a pomáhali pri tom miestni obyvatelia. "Sú na ňom stovky ozdôb, každý, kto mohol, niečo doniesol. Sviečky na venci dosahujú výšku 1,5 metra a krásne ho dopĺňajú," uviedol.

História rekordov adventných vencov sa podľa Svítoka začala písať v roku 2006. Vo Svätom Jure mal veniec priemer osem metrov a dosahoval do výšky štyri metre. V Ilave ten istý rok urobili veniec, ktorý mal priemer 12,3 metra, bol však inštalovaný na zemi. "Vtedy Ilavčanom ušiel o chlp aj zápis do Guinnessovej knihy svetových rekordov," poznamenal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2022
Na mestských hodoch kuchári skúsia upiecť najväčšiu lokšu na svete
Na mestských hodoch v Topoľčanoch sa kuchári pokúsia o slovenský i svetový rekord. V rámci podujatia Stôl štedrého žochára budú v sobotu 13. augusta pripravovať najväčšiu lokšu na svete.
viac
28.09.2022
Na 29. ročníku jarmoku sa pokúsia vytvoriť rekord, treba prísť v kroji
Banánovým behom žiakov štartuje vo štvrtok (29. 9.) v Starej Ľubovni 29. ročník tradičného Ľubovnianskeho jarmoku. Vedúca odboru školstva, kultúry, športu a mládeže na tamojšom mestskom úrade Eva Kollárová uviedla, že pripravený je bohatý program.
viac
11.11.2022
Kúpou vecí na Adventnom bazáriku prispejú ľudia na obnovu odevnej banky
Oblečenie, doplnky, hračky či výbavu do domácnosti si budú môcť záujemcovia zakúpiť na Adventnom bazáriku odevnej banky, ktorý pripravilo v období od 14. novembra do 12. decembra sociálne oddelenie mestského úradu (MsÚ) v Handlovej. Prispejú tiež tak na obnovu priestorov odevnej banky.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %