Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
27.05.2019 10:55

V Jakubovej Voli vznikne multispoločenské a kultúrne centrum


Obec Jakubova Voľa.(Zdroj: FB/Jakubova Voľa)


Multispoločenské a kultúrne centrum, ktoré má vzniknúť v obci Jakubova Voľa v Sabinovskom okrese, bude slúžiť na rôzne spoločenské aktivity pre mládež a seniorov. Obec uspela s cezhraničným projektom, ktorý realizuje spolu s Ukrajinou.


"V obci pôsobia spoločenské a kultúrne organizácie. Máme tu divadlo, ktoré oslavuje 84. výročie. Takisto máme športový klub, futbalistov, stolný tenis, folklórny súbor Voľančan a dobrovoľný hasičský zbor. Na zachovaní týchto kultúrnych spoločenských tradícií sme postavili celý projekt, ktorý nám bol schválený. Máme potvrdenie o tom, že sme uspeli, a v júni by mala byť podpísaná zmluva. Zatiaľ pripravujeme verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby," uviedla pre TASR starostka Magdaléna Sasaráková.       

Staršia budova, ktorú obec kúpila a chce v nej zriadiť multispoločenské a kultúrne centrum, je podľa jej slov rozdelená na dve samostatné časti. "Jedna časť je určená pre mládež, druhá pre seniorov. Na poschodí bude veľká knižnica," priblížila starostka.       

"Vo Veľkom Bereznom by mal byť vybudovaný podobný areál, kde by chceli prezentovať všetky kultúrne tradície, ktoré majú, ako napríklad hrnčiarstvo, košikárstvo a podobne. Do projektu s nami išla ešte agentúra, ktorá pôsobí v ukrajinskom meste Perečín," doplnila Sasaráková.       

Ako povedala, celkový rozpočet projektu je 1 017 000 eur, z toho 922 000 eur sú financie z Európskej únie. Štát a obec sa na projekte podieľajú päťpercentným spolufinancovaním. "Pre našu obec je to 711 000 eur a ten zvyšok je pre Perečín a Veľké Berezné," vysvetlila.       

"Projekt je písaný na 30 mesiacov. Ak v júni podpíšeme zmluvu, tak hneď začíname verejné obstarávanie. Chceli by sme začať v tomto roku, uvidíme, ako nám to vyjde," dodala starostka.       

Obec má približne 400 obyvateľov a ročne hospodári so 150-tis. eurami.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
29.07.2021
Cezhraničný projekt priniesol nové cyklochodníky aj informačné centrum
Mesto Tvrdošín a poľská Gmina Kościelisko v posledných dvoch rokoch realizovali projekt zameraný na rozvoj cestovného ruchu.
viac
08.11.2021
Proti zámeru developera v okolí Chorvátskeho ramena vznikla petícia
V bratislavskej Petržalke vznikla petícia proti developerskému projektu v okolí Chorvátskeho ramena. Týka sa zámeru Kultúrno-spoločenského a športového centra Petržalky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %