Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.01.2019 06:50

V múzeu ulahodia milovníkom gajdošskej hudby aj motocyklistiky


Ilustračná snímka, muzeum.sk


Pestrú ponuku výstav ponúkne tento rok svojim návštevníkom Pohronské múzeum v Novej Bani.


Po výstave najväčšej súkromnej zbierky macíkov v strednej Európe a výstave venovanej 90. výročiu organizovaného včelárstva v Novej Bani, ktoré si môže verejnosť pozrieť v múzeu aktuálne, ulahodia múzejníci obdivovateľom gajdošskej hudby, vyznávačom motocyklistiky, ale aj milovníkom výtvarného umenia.       

Ako na svojej internetovej stránke informuje Pohronské múzeum v Novej Bani, hneď vo februári predstaví verejnosti výstavu Desatoro o gajdách. Výstava priblíži rôzne typy tohto ľudového nástroja a jeho súčasti, jeho históriu aj vznik.       

Tradične dajú v múzeu priestor aj žiakom miestnej základnej umeleckej školy, a to prostredníctvom výstavy s názvom Farebné cesty tvorivosti. Samostatná výstava bude venovaná aj 10. ročníku výtvarnej a literárnej súťaže Dodekova Nová Baňa, ktorú organizuje centrum voľného času.       

V apríli si v múzeu 'prídu na svoje aj milovníci dvojkolesových tátošov'. Na výstave Zlatá éra motocyklistiky ukážu historické motocykle, príslušenstvo a trofeje zo zbierkového fondu Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.       

Múzejníci ponúknu aj výstavu najkrajších svadobných krojov zo šatnice Matice slovenskej. Výstava bude pozostávať z fotografií svadobných ľudových odevov s prezentáciou 16 párov svadobných odevov z rôznych oblastí Slovenska.       

Svoje miesto v ponuke tohtoročných výstav Pohronského múzea má aj výtvarné umenie. Výstava "Svet farieb" predstaví výber obrazov z tvorby Jolany Palajovej, ktorá je maliarkou zátiší, panoramatických prírodných scenérií, dedinských zákutí i mestských motívov. Do sveta flóry vtiahne návštevníkov výstava autorských diel Michaely Forgáčovej a Jany Búriovej "Inspiration in us".       

Jeseň v múzeu spestrí výstava približujúca dejiny rokov 1948 až 1968 s názvom Ako sa budovali krajšie zajtrajšky. V závere roka ponúkne múzeum výber obrazov z tvorby Karola Peťka. Jeho tvorbu predstaví na výstave Keď obrazy rozkvitnú.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2018
Výstava Zbohom vojna priblíži jeden z najkrvavejších konfliktov
Od ukončenia prvej svetovej vojny uplynulo 100 rokov. Zapojilo sa do nej viac ako 30 štátov a vyžiadala si životy 10 miliónov ľudí. Bola jedným z najkrvavejších konfliktov v dejinách ľudstva, ktorý priblíži výstava s názvom Zbohom vojna, sprístupnená v piatok v Pohronskom múzeu v Novej Bani.
viac
24.11.2018
Organizované včelárstvo na Novobansku oslavuje 90. výročie
Organizované včelárstvo v Novej Bani oslavuje 90. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sprístupnili v piatok v novobanskom Pohronskom múzeu výstavu, ktorá návštevníkom priblíži činnosť miestneho včelárskeho spolku prostredníctvom dobových a súčasných fotografií.
viac
08.10.2019
V Pohronskom múzeu priblížia svadobné zvyky našich predkov
V Pohronskom múzeu v Novej Bani sa bude dnes hovoriť o svadobných zvykoch našich predkov.
viac
14.02.2020
Výstava drevorezieb priblíži tvorbu novobanských rezbárov
V Pohronskom múzeu v Novej Bani dajú v najbližších týždňoch priestor dielam novobanských rezbárov druhej polovice 20. storočia. Výstava drevorezieb predstaví verejnosti od 14. februára do konca apríla tvorbu Štefana Trnku, Júliusa Katinu, Ladislava Polca a Jozefa Vozára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %