Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.08.2022 01:30

V Múzeu slovenskej dediny predstavia spracovanie ľanu aj výrobu textilu


Ilustračná snímka.


Výrobu textilu v minulosti a starostlivosť o odev spoznajú v nedeľu (14. 8.) návštevníci podujatia Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.


Doplnila, že počas programu od 10.00 do 16.00 h sa dozvedia o rôznych postupoch, akými sa z ľanu stávalo plátno. "Ako sa ľan trepal a česal, priadli nite a ako sa tkalo na krosnách. Pri ukážkach sa dozvedia, ako vyzerá vretienko alebo tkáčsky člnok, čo je šteť či trlica. Ako sa v minulosti získaval ľanový olej lisovaním, im ukážeme v oravskej olejárni," dodala Kiripolská.

V programoch Po robote a Podhradské novoty priblíži Folklórna skupina (FS) Podhradie z Podhradia susedské vzťahy pri spoločnej práci v hospodárstve. "Ale aj príbeh o tom, ako do Podhradia prišiel prvý šijací stroj. Členovia FS ukážu, ako sa obšívali koberce, háčkovali koberčeky z nastrihaných handár, vyšívalo a šilo na šliapacom stoji. FS Hrádok z Bystričky predstaví postupy spojené s praním a žehlením textilu, hladenie textilu žehličkami s rôznym typom zohrievania aj mangľovanie uterákov na stolovom ručnom mangli," uviedla Kiripolská.

Ľudový odev z rozličných kútov Slovenska a jeho súčasti predvedie Folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc. "Najmenší návštevníci si budú môcť vyrobiť v tvorivej dielni tkanice na krosienkach, špuľke, doštičke alebo na prstoch. Utkať koberček na stolových krosienkach, vyskúšať zápästkovú techniku, plstenie vlny a odtlačky na ľanové obrúsky," uzavrela Kripolská s tým, že v drevenom kostole z Rudna sa o 13.30 h uskutočnia evanjelické a. v. služby Božie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné tradície a zvyky
Veľkonočné tradície a zvyky predstavia v nedeľu (10. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. Informovala o tom Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.
viac
28.05.2022
V Múzeu slovenskej dediny pripravili pre deti hry aj dobové vyučovanie
Detská nedeľa v Múzeu slovenskej dediny v Martine ponúkne návštevníkom v nedeľu (29. 5.) bábkové predstavenia, detské hry a tance z minulých čias, tombolu a dobové vyučovanie.
viac
06.10.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia jesenné práce na gazdovstve
Jesenné práce na gazdovstve spoznajú v nedeľu (9. 10.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Keď sa zima opýta. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
06.12.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia predvianočné a vianočné zvyky
Tradičné zvyky predvianočného a vianočného obdobia spoznajú v nedeľu (11. 12.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Vianoce na dedine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %