Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.05.2018 09:05

V minizoo sa pripravujú na letné tábory, pribudli v nej nové zvieratá


Ilustračná snímka


Letná sezóna v sninskej minizoo je v plnom prúde, rozbehli ju s príchodom prvých teplých dní. Najväčšiu návštevnosť očakávajú počas prázdnin, kedy po štvrtý raz pripravujú detské tábory. Nielen tí najmenší si môžu v areáli Animoterapeticko-jazdeckého centra (AJC) pozrieť nové zvieracie prírastky.


"Jednak je jarné obdobie, kedy sa rodia mláďatá, takže ich máme dosť veľa, to znamená kozičky, ovečky, teliatka, zajačiky, kuriatka a ďalšie. K zubrovi Matúšovi pribudla krava škótskeho horského dobytka, ktorá sa volá Filoména, a máme tam aj srnku, ktorú sme zachránili v zime a tá je u nás stále v opatere," uviedol pre TASR predseda občianskeho združenia AJC a veterinárny lekár Vladislav Juško. Návštevník tam nájde okrem iného aj kone, oslíka, pštrosa, pávy a bažanty, nandu pampového, ale aj čilské veveričky či daniele.       

Hlavná sezóna sa podľa jeho ďalších slov začne až v lete, kedy pripravujú detské tábory. "Zamerané sú na pestovanie vzťahu ku zvieratám, jazdu na koni, kontakt so zvieratami a rôzne ďalšie aktivity," spomenul. Účastníci sa počas nich naučia napríklad aj to, ako si vyrobiť vlastný syr či chlieb.       

Medzi hlavné činnosti, za účelom ktorých centrum vzniklo, patrí jazdenie na koni, ale aj hipoterapia, animoterapia a sčasti aj kanisterapia. Prichádzajú sem napríklad deti s autizmom, po mozgovej obrne, s poruchami pohybového aparátu alebo správania či deti s Downovým syndrómom. Jeho cieľom je tiež prezentovať verejnosti tie druhy zvierat, ktoré sa v tunajších podmienkach bežne vyskytujú, ale aj nevyskytujú.       

S chovom domácich hospodárskych zvierat súvisí aj výroba bioproduktov. Tento proces si počas sezóny môžu pozrieť aj návštevníci. Centrum pomáha aj pri záchrane voľne žijúcej zveri. V prípade, že chce návštevník stráviť medzi nimi nejaký ten čas, k dispozícii je aj ubytovanie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2019
Podporu od kraja dostalo prvých 200 táborov pre deti
Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja sa rozhodlo podporovať aktivity a tábory pre deti a mládež v kraji. Tento rok po prvýkrát rozdelilo sumu 300 000 medzi viac ako 200 táborov. Hlavnou myšlienkou je urobiť tábory dostupné aj pre rodiny zo sociálne slabších rodín.
viac
24.09.2020
V Lučenci otvorili ôsme centrum včasnej intervencie
V okresoch Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš sa za posledné 4 roky narodilo predčasne vyše 150 detí (celkový počet pôrodov za toto obdobie bol 3 496).
viac
14.06.2022
Nadácia kraja umožní letné tábory deťom zo sociálne slabších rodín
Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom svojej nadácie tento rok preplatí letné tábory približne 300 deťom zo sociálne slabších rodín. V rozpočte Nadácie KSK je na tento účel k dispozícii 50 000 eur.
viac
25.05.2023
V ponuke je 30 letných detských táborov, pomôže aj nadácia
Organizácie Košického samosprávneho kraja (KSK) s partnermi pripravili aj toto leto pre deti prímestské tábory. Spolu ide o 30 táborov s viac ako 50 turnusmi na Gemeri, Spiši, Above a Zemplíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %