Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
19.07.2024 09:56

ÚVZ: Deti a mládež - letné tábory a zotavovacie podujatia


Ilustračný obrázok


Letná sezóna býva spájaná s účasťou detí na zotavovacích podujatiach, ku ktorým patria rôzne letné tábory a školy v prírode, ktorých trvanie je dlhšie ako štyri dni s účasťou najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov veku.


Rodičia, resp. zástupcovia detí by mali vedieť, že podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 526/2007 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na zotavovacie podujatia, sa na takomto podujatí môže zúčastniť iba dieťa, ktoré je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve, neprejavuje príznaky akútneho ochorenia a počas 14 dní predchádzajúcich odchodu na zotavovacie podujatie neprišlo do kontaktu s osobou chorou na prenosné ochorenie alebo osobou podozrivou z nákazy prenosným ochorením. Tieto skutočnosti potvrdzuje rodič, alebo zákonný zástupca dieťaťa v písomnom vyhlásení, ktoré nesmie byť staršie ako jeden deň a ktorého vzor je uvedený v prílohe vyhlášky.

Na zotavovacom podujatí môžu pracovať iba zdravotne spôsobilé osoby a zdravotnú starostlivosť zabezpečuje zdravotník, ktorého povinnosti ukladá § 6 vyhlášky.

Povinnosti organizátora zotavovacieho podujatia ukladá § 25 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Organizátor musí požiadať písomne najmenej 30 dní pred začiatkom konania zotavovacieho podujatia o posúdenie zotavovacieho podujatia regionálny úrad verejného zdravotníctva príslušný podľa

- miesta zotavovacieho podujatia,

- alebo podľa miesta jeho začiatku, ak ide o putovné zotavovacie podujatie.

Okrem toho musí zabezpečiť, aby sa podujatie konalo iba v zariadeniach, ktoré spĺňajú požiadavky na umiestnenie, funkčné členenie, priestorové usporiadanie, ubytovanie, stravovanie a na prevádzku zariadení pre zotavovacie podujatia. Okrem toho aj dohliada na dodržiavanie denného režimu, zabezpečuje stravovanie, lekárničku prvej pomoci, vedie dokumentáciu o zotavovacom podujatí a uchováva ju šesť mesiacov od skončenia zotavovacieho podujatia.

Ďalšie informácie nájdete na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2018
V minizoo sa pripravujú na letné tábory, pribudli v nej nové zvieratá
Letná sezóna v sninskej minizoo je v plnom prúde, rozbehli ju s príchodom prvých teplých dní. Najväčšiu návštevnosť očakávajú počas prázdnin, kedy po štvrtý raz pripravujú detské tábory. Nielen tí najmenší si môžu v areáli Animoterapeticko-jazdeckého centra (AJC) pozrieť nové zvieracie prírastky.
viac
26.07.2019
Podporu od kraja dostalo prvých 200 táborov pre deti
Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja sa rozhodlo podporovať aktivity a tábory pre deti a mládež v kraji. Tento rok po prvýkrát rozdelilo sumu 300 000 medzi viac ako 200 táborov. Hlavnou myšlienkou je urobiť tábory dostupné aj pre rodiny zo sociálne slabších rodín.
viac
14.06.2022
Nadácia kraja umožní letné tábory deťom zo sociálne slabších rodín
Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom svojej nadácie tento rok preplatí letné tábory približne 300 deťom zo sociálne slabších rodín. V rozpočte Nadácie KSK je na tento účel k dispozícii 50 000 eur.
viac
16.07.2024
EVR - Iniciatíva letných táborov pre deti a mládež z Ukrajiny
V tomto roku už tretíkrát po sebe Európsky výbor regiónov (EVR) spolu s Asociáciou ukrajinských miest (AUM), ktorá je partnerskou organizáciou Združenia miesta a obcí Slovenska, pokračuje v iniciatíve letných táborov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %