Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
02.05.2023 05:30

V Michalovciach spúšťajú digitalizáciu nádob na komunálny odpad


Ilustračná snímka.


Na nádoby sa umiestnia RFID štítky a následná pasportizácia by tak mala podľa mesta sprehľadniť štruktúru vlastníkov a zároveň pripraví nádoby pre zbieranie ďalších kritických dát potrebných pre efektívnejšie nastavenie systému zberu odpadu.


Pasportizácia bude realizovaná v rámci projektu „Moderné technológie - SMART CITY - Mesto Michalovce“.

Ako informuje mesto na svojom webe, v priebehu mája plánujú zabezpečovať pasportizáciu a označovanie nádob na komunálny odpad unikátnymi RFID štítkami. “Zabezpečíme ich trvácnu identifikáciu, pričom následná technológia bude automaticky zaznamenávať všetky aktivity realizované v priebehu zvozu. Pasportizovať budeme smetné nádoby pri rodinných domoch na všetkých uliciach mesta, a aj tie v rámci kontajnerových stojísk pri bytových domoch na jednotlivých sídliskách,” vysvetľuje mesto postup s tým, že pasportizácia bude prebiehať v deň vývozu komunálneho odpadu. “Na každú nádobu bude umiestnený RDIF čip, ktorý obsahuje evidenčné číslo nádoby a taktiež QR kód s adresou, kde si občan bude môcť neskôr pozrieť svoje údaje o množstve vyprodukovaného odpadu. Tieto informácie budú pre Michalovčanov dostupné v ďalšej fáze projektu a prístup k údajom bude, samozrejme, autorizovaný,” dodáva samospráva.

Viacero aktivít v projekteProjekt “Moderné technológie - SMART CITY - Mesto Michalovce” pozostáva z viacerých aktivít. Ako informovala hovorkyňa primátora Mária Stričková, jednou z nich je aj systém automatického adresného váženia s názvom Manažment odvozu odpadu. “Systém vytvorí presnú evidenciu množstva odpadu jednotlivých domácností, priradí domácnosť k zbernej nádobe a zároveň zabezpečí zdokumentovanie procesu vývozu odpadu, resp. samotnej obsluhy nádoby prostredníctvom video výstupu,” vysvetlila Stričková. Vďaka váženiu nádob pri každom zbere bude možné presne spočítať, koľko komunálneho odpadu vyprodukovala konkrétna domácnosť za zvolené obdobie. Mesto získa podrobné informácie, ktoré budú v budúcnosti dôležité pri zavádzaní progresívneho systému platenia za vyprodukovaný odpad, ako i pri automatickom vybavovaní reklamácií občanov.

Čipy priradené domácnostiamRFID čip slúži na jednoznačnú identifikáciu množstva odpadu pomocou váh inštalovaných na zberovom vozidle. “Odpad zo zbernej nádoby bude adresne priradený k domácnosti (poplatníkovi), ktorá ho vyprodukovala. Na zberovom vozidle sú súčasne nainštalované kamery, ktoré zaznamenávajú proces vynášania odpadu – na videozázname bude zdokumentovaný výsyp každej jednej nádoby,” vysvetľuje mesto a dopĺňa,, že po ukončení pasportizácie, bude odpad vyvážaný už len z nádob, ktoré majú RFID čip.“Prostredníctvom zavedenia digitalizácie v tejto oblasti chceme vytvoriť efektívny a hospodárny odpadový systém, ktorý zabezpečí ekologickejšie a ekonomickejšie nakladanie s vyprodukovaným odpadom na území mesta,” doplnila Stričková. Podľa jej slov chce samospráva týmto krokom najmä zefektívniť správu odpadu v meste a zlepšiť kvalitu tejto služby pre občanov.

“Každý krok, ktorý pomôže k celkovému zlepšeniu nakladania s odpadmi, vnímame ako pozitívum. Veríme, že to bude motivovať ľudí, aby triedili efektívnejšie a aby do čiernych kontajnerov nevhadzovali odpad, ktorý je možné vyhodiť do triedeného zberu. Stále je totiž v čiernych kontajneroch odpad, ktorý sa dá vytriediť,” dodala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, spoločnosti, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2016
V hodnotení Smart Cities skončili Michalovce na treťom mieste
Mesto svoj mapový portál Web-Gis neustále zdokonaľuje a v týchto dňoch je už sprístupnený v novej, aktualizovanej verzii.
viac
16.07.2020
Mesto Stará Ľubovňa má nové stojiská na kontajnery
Mesto Stará Ľubovňa má nové stojiská na kontajnery, ktoré v týchto dňoch pribudli na sídlisku Západ a sídlisku Východ. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
14.04.2021
Trnava pokračuje v rozmiestňovaní kontajnerov na kuchynský bioodpad
Trnava pokračuje v rozmiestňovaní kontajnerov na kuchynský bioodpad na sídliskách a v zásobovaní domácností košíkmi na kuchynské zvyšky. Od utorka je k dispozícii v obytnom súbore Linčianska 35 kusov 240-litrových hnedých kontajnerov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %