Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.05.2022 09:30

V meste vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu


Snímka zdroj: (slovenskycestovatel.sk).


Vo Svätom Jure v lokalite Panciere vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu (14. 5.).


Priblížiť má verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.

"Po vyše dvojročnom hľadaní vhodného pozemku sme nakoniec našli miesto, ktoré spĺňa väčšinu požadovaných kritérií, a to prítomnosť historických vinohradníckych prvkov (rúny, stienky, búdy), ľahká dostupnosť z centra mesta, výhľad na mesto a širšie okolie," spresnil Svätojurský vinohradnícky spolok, ktorý skanzen vytvoril v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a mestom Svätý Jur.

Pozemok s veľkosťou zhruba 18 árov sa nachádza v lokalite Panciere nad Bratislavskými záhumenicami. Je veľmi členitý, čiastočne skalnatý, porastený náletovými drevinami a kríkmi. Dostupný je pešo z Letohradskej ulice či autom po panelovej ceste z Bratislavských záhumeníc.

"Členitý pozemok sme vyčistili, vybudovali chodníky, vysadili vinič na kolovom vedení a postupne tu vzniklo miesto na oddych, ochutnávky vína, spoznávanie histórie a prírodných zaujímavostí svätojurskej krajiny," spresnili tvorcovia skanzenu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2016
Vinohradnícky skanzen v Svätom Jure plánujú otvoriť do dvoch rokov
Priblížiť verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.
viac
02.09.2018
Pezinský zámok otvorí svoje brány na jar budúceho roka
Už na jar budúceho roka otvorí pre verejnosť brány zrekonštruovaný renesančný zámok v Pezinku. K mladému vinárstvu v zámockých pivniciach tak pribudne hotel s wellnessom, reštaurácia aj Medzinárodná umelecká galéria skla či Múzeum vinohradníctva a vinárstva.
viac
21.03.2022
V Parku miniatúr otvorili 20. sezónu, novinkou je Trenčiansky hrad
V Parku miniatúr v obci Podolie v okrese Nové Mesto nad Váhom otvorili v sobotu (19. 3.) jubilejnú 20. letnú sezónu. Tohtoročnou novinkou parku je historický model Trenčianskeho hradu.
viac
25.04.2022
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod postáv z rozprávok
Letnú turistickú sezónu na hornej Nitre otvorí sprievod s postavami z rozprávok, seriálov a filmov, ktoré sa natáčali v Bojniciach a okolí. Súčasťou podujatia 30. apríla budú i aktivity pre deti a umelecký projekt Legendy ožívajú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %