Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
27.08.2018 11:46

V meste si pripomenú 155. výročie narodenia grófky Irmy Sztárayovej


Ilustračná snímka - výrez plagátu - pozvánky


V Michalovciach si počas dvoch dní (2. a 3. 9.) pripomenú 155. výročie narodenia grófky Irmy Sztárayovej – poslednej dvornej dámy rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Habsburskej. Pre verejnosť pripravili zaujímavý program.


"Rod Sztárayovcov reprezentuje najvýznamnejšie šľachtické pokolenie, ktoré kedy pôsobilo v našich končinách a doteraz púta pozornosť milovníkov tunajšej histórie," informovala Stanislava Rovňáková, historička Zemplínskeho múzea v Michalovciach, ktoré je spolu s mestom organizátorom tohto dvojdňového podujatia. "To je vyvrcholením celého roka venovaného výročiu dvornej dámy zo Zemplína, ktorej spoločenské postavenie na cisárskom dvore významným spôsobom presiahlo hranice nášho regiónu. Ona bola tá, v ktorej náručí cisárovná po atentáte na brehu Ženevského jazera v roku 1898 skonala," vysvetlila.       

Prvý deň otvorí o 15.00 h komentovaná prehliadka zameraná na históriu kaplnky sv. Antona Paduánskeho v Michalovciach a jej okolia, tiež rodu Sztárayovcov, ktorého členovia ju nechali vystavať. "Nasledovať bude slávnostná zádušná svätá omša," priblížila historička s tým, že program vyvrcholí komorným koncertom.       

V pondelok otvoria o 15.00 h panelovú výstavu pred mestským úradom, na ktorú nadviaže moderovaná diskusia s historikom Romanom Holecom. "Bude prebiehať v sále Zemplínskeho osvetového strediska, kde bude inštalovaná výstava replík dobových šiat cisárovnej Alžbety a jej dvornej dámy Irmy Sztárayovej a predmety súvisiace s týmito urodzenými dámami. Celá diskusia bude obohatená o hudobný vstup," uzavrela Rovňáková.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2017
Šidzemnasti jarni jurmarok
Mesto Michalovce a  Organizačný výbor jarných trhov pozývajú Michalovčanov a návštevníkov mesta Michalovce na Šidzemnasti jarni jurmarok. Počas štyroch dní sa môžete tešiť na bohatý a pestrý program.
viac
04.05.2017
Zemplínska heligónka
Mesto Michalovce, MsKS Michalovce, Dom Matice slovenskej v Michalovciach, Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach a Zemplínski heligonkári Vás pozývajú na 4. ročník nesúťažnej prehliadky heligonkárov - ZEMPLÍNSKA HELIGÓNKA.
viac
25.01.2018
Mesto Michalovce získalo viac ako pol milióna eur na cyklotrasu
V meste pribudne viac ako dva kilometre novej cyklotrasy vďaka schváleným externým finančným prostriedkom z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 562 tisíc eur. Mesto bude projekt spolufinancovať sumou 29, 6 tisíc eur.
viac
04.11.2021
Víkend zatvorených hraníc sa uskutoční v Bratislave aj tento rok
Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi si opäť pripomenieme dôležitý moment našej histórie. Už po šiesty raz sa symbolicky zatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %