Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.08.2018 08:00

Spomienka na 80. výročie úmrtia A. Hlinku vyvrcholila svätou omšou


Snímka (tasr)


Slávnostnou svätou omšou a pietnym aktom vyvrcholil v piatok v Ružomberku dvojdňový spomienkový program pri príležitosti 80. výročia úmrtia vedúcej osobnosti slovenského národného hnutia Andreja Hlinku.


Program sa začal vo štvrtok 16. augusta v Bratislave-Ružinove pietnou spomienkou pri Pamätníku Andreja Hlinku. Nasledovala projekcia divadelnej hry Antona Laučeka Andrej – školské roky v tamojšom dome kultúry i slávnostné zhromaždenie v historickej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave.       

Spomienka pokračovala v piatok v Ružomberku svätou omšou vo farskom kostole, ktorej hlavným celebrantom bol Jozef kardinál Tomko. „Veľmi ma potešila účasť i samotná pripomienka. Keď som mal asi desať rokov, Hlinka prišiel ku nám do dediny. Spravil na mňa obrovský dojem. Tá vysoká postava, jasný pohľad, ale najmä ohnivé slovo. Bola radosť počúvať ho,“ povedal Tomko.       

Podľa kardinála Hlinka nemal problém spojiť vieru a lásku k národu. „To, čo teraz treba Slovensku, je duch jednoty a svornosti,“ uviedol.       V neskorších popoludňajších hodinách bude nasledovať moderovaná pódiová verejná diskusia s historikmi Emíliou Hrabovec, Ivanom Mrvom a Martinom Lackom v kinosále ružomberského kultúrneho domu. Témou bude Život, dielo a odkaz Andreja Hlinku – otca slovenského národa.       

Andrej Hlinka, rodák z Černovej, ktorá je súčasťou mesta Ružomberok, vo svojej činnosti zasiahol do viacerých oblastí spoločenského života s cieľom zlepšiť životné podmienky obyčajných ľudí a pozdvihnúť ich po duchovnej, sociálnej, vzdelanostnej a kultúrnej stránke. Ako politik zasvätil svoj život snahe, aby slovenský národ mal dôstojné postavenie uprostred národov Európy, a má podstatnú zásluhu na konštituovaní Slovenska ako moderného politického národa, ktorý si vydobyl zvrchované postavenie a vlastnú štátnosť.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Park Andreja Hlinku zavonia Farmárskymi trhmi a Adventom
MČ Bratislava - Ružinov a Cultus Ružinov si pre obyvateľov mestskej časti a jej návštevníkov pripravili na víkend 17. a 18. decembra 2016 Farmárske trhy, kde nebude chýbať dobré jedlo, ani bohatý kultúrny program.
viac
07.02.2017
Jarné prázdniny v bratislavských centrách voľného času
Mestské centrá voľného času v Bratislave si pre deti pripravili 5 zaujímavých jarných táborov v centre mesta, Ružinove, Petržalke, Dúbravke či v Krasňanoch.
viac
15.03.2017
SD Nivy opäť ožije ružinovskými legendami
Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pripravujú druhý ročník podujatia s názvom Legendy Ružinova, ktorý sa uskutoční 18. a 19. marca 2017 v Spoločenskom dome Nivy.
viac
31.05.2017
Sobota na Štrkovci v znamení rybích špecialít a oslavy MDD
V sobotu 3. 6. 2017 rozvonia okolie Štrkoveckého jazera opäť rybími špecialitami. Dôvodom sú tradičné Ružinovské rybárske slávnosti. Zároveň bude v Amfiteátri pri Štrkoveckom jazere aj Ružinovský deň detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %