Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
14.10.2024 04:10

V. Maňka: Nedostatok peňazí súvisí s problémami zapájať sa do projektov


Primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka. Snímka zdroj: TASR


Finančné problémy miest a obcí na Slovensku sa prejavujú v ich bežnom fungovaní, výrazný dosah však majú aj pri nových projektoch. Nedostatok peňazí súvisí s problémami zapájať sa do nových projektov, v ktorých je potrebné spolufinancovanie.


 Vo svojom stanovisku k avizovaným 50 miliónom eur od vlády pre samosprávy to uviedol primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka.  Podpredseda Komory miest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zároveň dodal, že nedofinancovanie vytvára riziko. Regióny môžu prísť o stovky miliónov eur investícií z eurofondov, čo podľa neho poškodí celé Slovensko.         

Poznamenal, že sľúbených 50 miliónov eur len vyrovná prognózu, na základe ktorej si mestá a obce schvaľovali rozpočty na tento rok. Samosprávy podľa Maňku od začiatku roka požadovali 500 miliónov eur a celý rok čakali, že časť z nej aj dostanú. "Mestá a obce ešte pred konsolidáciou prišli o miliardu eur, takže cítia nespravodlivosť, že to vláda nezobrala do úvahy," povedal.         

Primátor mesta Detva Branislav Baran predpokladá, že v prípade mesta pod Poľanou by mohla pomoc od štátu predstavovať okolo 120.000 eur. "Nie je to ani polovica sumy, ktorú sme na krytie zvýšených výdavkov museli tento rok presunúť do rozpočtu mesta z rezervného fondu," reagoval.         

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) minulý týždeň vyhlásil, že vláda poskytne sumu 50 miliónov eur mestám a obciam. Doplnil, že zároveň samosprávam odpustia 20 miliónov eur z pôžičiek. Zdôraznil, že vládna koalícia je pripravená pomôcť aj na budúci rok. Informoval, že to však musí byť ZMOS, kto príde s koncepciou komunálnej reformy.         

Predseda ZMOS Jozef Božik konštatoval, že avizované peniaze od vlády v čase novembra a decembra tohto roka padnú mestám a obciam vhod a prežijú do konca roka. "My sa však už vážne musíme začať rozprávať o tom, čo bude počas ďalšieho kalendárneho roka," ukončil.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
Mesto vyčlenilo 5000 eur na financovanie projektov navrhnutých občanmi
Mestské zastupiteľstvo v Šali vyčlenilo z mestského rozpočtu 5000 eur, o využití ktorých môžu rozhodnúť samotní obyvatelia mesta.
viac
26.06.2017
Projekty pre marginalizované rómske komunity zaznamenali pokrok
Odbor inklúzie marginalizovaných rómskych komunít v rámci sekcie európskych programov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) zodpovedá za časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ).
viac
04.12.2017
V rámci grantového programu Šariš ľuďom rozdelili 16 000 eur
Šesť neziskových organizácií uspelo v grantovom programe Šariš ľuďom, v rámci ktorého si rozdelia 16 000 eur. O finančnú podporu sa uchádzalo 20 žiadateľov.
viac
16.12.2020
Mesto upustilo z viacerých plánovaných investícií na rok 2021
Viacero plánovaných investícií z budúcoročného rozpočtu Sobraniec počas jeho prípravy pre nedostatok finančných zdrojov vypustili. Uviedol to primátor mesta Pavol Džurina. O návrhu rozpočtu na roky 2021 - 2024 má v utorok popoludní rozhodnúť mestské zastupiteľstvo (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %