Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.07.2017 01:13

Univerzity dostanú financie na vzdelávanie odborníkov na eurofondy


Ilustračná snímka: (int).


Na jeseň sa na desiatich slovenských univerzitách rozbehnú nové predmety, ktoré pripravia mladých na prácu s eurofondmi.


Domácich aj zahraničných lektorov a odborníkov z praxe školy zafinancujú z nenávratného finančného príspevku na základe zmlúv, podpísaných s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.      

Desať univerzít, osemnásť fakúlt a takmer pol milióna eur z Operačného programu Technická pomoc. To sú rozmery vzdelávacej iniciatívy, ktorá sa začne v školskom roku 2017/2018.      

„Štát si potrebuje vychovať vlastných odborníkov v oblasti fondov EÚ a naše verejné vysoké školy na to majú tie najlepšie predpoklady. Navyše, po roku 2020 musíme počítať s nižším rozpočtom štrukturálnych fondov a s nutnosťou kombinovaného financovania veľkých projektov. Noví experti ušetria nám všetkým nemalé prostriedky, ktoré by štát inak vynaložil na externých konzultantov,“ hovorí podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.      

Nové alebo inovované študijné programy a voliteľné predmety majú podporiť záujem mladých o prácu v štátnej správe, najmä pri riadení eurofondov. Jednotlivé fakulty vo svojich projektoch predstavili rozmanitú škálu možností, ako je napríklad e-learning, klinické vzdelávanie či programy zamerané na riešenie vývoja algoritmov pre elektronizáciu verejnej správy alebo rodovú rovnosť.      

Absolventi by sa po skončení štúdia mali špecializovať na riadenie, monitorovanie, hodnotenie, kontrolu či audit štrukturálnych fondov. Dôležitosť tohto typu kvalifikácie podčiarkuje fakt, že podpredseda vlády sa v apríli rozhodol podporiť všetky predložené projekty a navýšil pôvodný rozpočet 300-tisíc eur takmer dvojnásobne.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2017
Projekty pre marginalizované rómske komunity zaznamenali pokrok
Odbor inklúzie marginalizovaných rómskych komunít v rámci sekcie európskych programov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) zodpovedá za časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ).
viac
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
14.07.2021
Súťaž Leto s Európou
Ukážte ako trávite dovolenku na Slovensku a pošlite fotografie miest a projektov, ktoré boli financované s podporou eurofondov – hrady, zámky, cyklotrasy, čokoľvek čo počas leta objavíte. Vyhlasovateľom súťaže je Úrad vlády SR. Uzávierka súťaže je 31. augusta 2021.
viac
17.12.2021
ZMOS na rokovaní k Plánu obnovy v oblasti vzdelávania
Tento týždeň sa uskutočnilo rokovanie k plánu obnovy v oblasti vzdelávania zástupcov samospráv s ministrom školstva a predsedom vlády SR na pôde Úradu vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %