Ilustračná snímka: (tradicnachut.sk).
Podpora vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov je cieľom súťaže Tradičná chuť Podpoľania, ktorá sa uskutoční v sobotu, 4. júna v Lieskovci v okrese Zvolen.
Podľa Oľgy Luptákovej, predsedníčky Občianskeho združenia (OZ) Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré je jedným z hlavných organizátorov podujatia, snahou je prinavrátiť tradičnému jedlu jeho dôstojnosť, podporiť poznávanie tradičných chutí a surovín získaných z miestnych zdrojov. "Čoraz viac ľudí chce vedieť, čo majú na tanieri a akým spôsobom sa tieto pokrmy dostávajú na náš stôl," uviedla.
Zhotovovatelia najlepších jedál a pokrmov získajú certifikát Tradičná chuť Podpoľania, s právom ponúkať jedlá a nápoje s menom jej autora. Súťažiť môže fyzická osoba alebo skupina - najviac však dve osoby, vystupujúce pod spoločným názvom skupiny. Suroviny použité na výrobu jedál musia spĺňať hygienické a akostné predpisy.
Súťažné jedlá posudzuje nezávislá komisia, podľa schválenej metodiky hodnotenia Vladimíra Vietorisa. Zo súťažných jedál bude organizovaná verejná ochutnávka. Súčasťou podujatia bude aj odborný seminár.
Združenie organizuje toto podujatie už niekoľko rokov. Je tiež iniciátorom ďalšej kulinárskej akcie - Tradičná chuť Hontu a podieľalo sa aj na podujatí Jablková chuť Hontu v Ladzanoch.
Hlavnými organizátormi sú okrem OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska aj obec Lieskovec, OZ Podpoľanie, OZ Naša Lieska a Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Zvolen.