Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.06.2021 02:20

V Leviciach prebieha hodnotenie zdravotného stavu stromov prístrojovou metódou


Snímka zdroj: (MsÚ).


Po tom, čo v roku 2020 došlo k vývratu na pohľad zdravého pagaštana konského (Aesculus hippocastanum) sa mesto Levice rozhodlo vyčleniť finančné prostriedky na hodnotenie stability drevín zvukovým tomografom.


Jedná sa o prístroj, pomocou ktorého sa nedeštruktívnou metódou znázorní vnútorná štruktúra kmeňa stromu v hodnotenej vrstve a zistia sa prípadné deformácie, hniloba, či dutiny. Základným princípom prístroja je meranie rýchlosti šírenia zvukových vĺn. Na meranie sa používajú senzory, ktoré sa vpichujú do kôry hodnoteného stromu. Zvuk sa dosiahne jemným klepnutím na senzor, snímače na senzoroch zaznamenávajú rýchlosť šírenia zvukových vĺn do každého senzora a následne softvér vykreslí graf šírenia zvukovej vlny. Modrou farbou je vykreslená dutina, červenou hniloba a zelenou zdravé drevo. Softvér následne vypočíta bezpečnostný faktor dreviny v percentách, pričom zohľadní aj ďalšie parametre (pevnosť dreva, plocha koruny, náklon a výška stromu, kritická rýchlosť vetra).

Mesto Levice spravuje približne 74 hektárov verejnej zelene. Na tejto ploche je odhadom asi 9 000 ks vzrastlých stromov. Stromy sú podľa potreby ošetrované rezom, niektoré majú špeciálne zviazané koruny, iné sú zase postrekované proti škodcom či hubovým ochoreniam, napriek tomu sa môže stať, že strom neočakávane „zlyhá“ a zrúti sa. Rozsah určitých defektov stromov sa totiž nie vždy dá zistiť vizuálne (napr. rozsah hniloby alebo dutiny v kmeni stromu), preto je potrebné v niektorých prípadoch doplniť vizuálne hodnotenie zdravotného stavu a stability dreviny o prístrojové metódy (rezistograf, tomograf, príp. ťahové skúšky).

Hodnotenie stability drevín uskutočňuje pre mesto Ústav ekológie lesa Slovenskej akadémie vied vo Zvolene. Na tento účel bolo vyčlenených 6 000 s DPH. Merania sú vykonávané na vytypovaných jedincoch s otáznou, alebo diskutabilnou prevádzkovou bezpečnosťou, ktoré rastú na vysoko frekventovaných miestach. Cieľom je zabezpečiť vyhovujúcu prevádzkovú bezpečnosť drevín v meste a zabrániť tak vzniku škôd na majetku, alebo ujmy na zdraví spôsobenej drevinami.

Autor: (Adriana MACÁKOVÁ, MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
07.07.2021
Levickí poslanci schválili takmer pol milióna eur na obnovu hradného parku
Mesto Levice zrevitalizuje hradný park. V oplotenom uzatvárateľnom areáli bude obnovené jazierko, vybudované pódium pre kultúrne podujatia aj nové chodníky a osvetlenie.
viac
11.11.2021
Projekt sanácie skládky vo Vrakuni je o čosi bližšie k realizácii
Projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni je opäť bližšie k realizácii. Rozhodnutia o dočasnom obmedzení vlastníckeho práva nadobudli právoplatnosť vo všetkých siedmich prípadoch.
viac
18.11.2021
Regionálne pulty BBSK majú úspech
Projekt Regionálnych pultov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) má za sebou po spustení e-shopu úspešný rok. Aktuálne už ponúka výrobky od 58 regionálnych producentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %