Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.06.2021 07:45

Lesy SR otvárajú na Deň detí prvú Lesnú školu na Slovensku


Ilustračná snímka: (tasr).


Lesy SR otvárajú v utorok 1. júna Lesnú školu v Leviciach. Jej zriadenie je súčasťou cezhraničného projektu s maďarskými lesníkmi z Ipoly Erdö.


Cieľom projektu je podporiť záujem obyvateľov regiónu Levice a maďarského Salgótarjánu o jedinečné prírodné hodnoty spoločného prihraničného územia prostredníctvom vybudovania a rozvoja originálnych náučno-poznávacích objektov v predmetnom prihraničnom regióne.

„Lesná škola je exkurzívno-poznávacia prevádzka pre škôlky, školy a verejnosť v sprievode odborného personálu. Koncepcia prevádzky je na báze exkurzie, názorných ukážok, praktických prác v dielni, hmatovej a vizuálnej ukážke povrchov alebo vzoriek prvkov lesa,“ informovala vedúca Lesnej školy Slávka Pavlová.

Objekt svojou funkciou umožňuje spoznávanie lesa. Hravou formou ukazuje deťom, čo les ukrýva a čo obsahuje počas celého roka. V interiéri na prvom podlaží je diorámová miestnosť, v ktorej sú vystavené dermoplastické preparáty zvierat s popisom, kresliareň s maliarskymi stojanmi a tvorivá dielňa vybavená stolárskymi ponkami. Na poschodí sa nachádza konferenčná náučná miestnosť a poznávacia miestnosť. Slúžia na školenia, besedy a konferencie, umožňujú výučbu prírodovedných predmetov pre materské a základné školy.

V exteriéri je vybudované miniarborétum a zelený chodník. V miniarboréte sú vysadené reprezentatívne druhy rastlín štyroch typov lesa. Popri zelenom chodníku je vybudované detské ihrisko, slnečné hodiny, lanová pyramída, strom predkov. Lesná škola je sústava zariadení a preparátov pre poznávanie jednotlivých zložiek prírody, lesa a odbornej práce lesníkov, ktorí už mnohé desaťročia svojou prácou a skúsenosťami  prispievajú k správnemu fungovaniu lesných ekosystémov, uviedla Pavlová.

Výstavba Lesnej školy sa začala vo februári 2018. Plánovaný rozpočet celého projektu bol 1,44 milióna eur, z toho 85 percent poskytol Európsky fond regionálneho rozvoja. Na slovenskej strane vznikla Lesná škola v centre mesta v areáli levického odštepného závodu v nevyužívanej dvojpodlažnej budove bývalého skladu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2020
Trnavská župa zintenzívňuje cezhraničnú spoluprácu s Juhomoravským krajom
Delegácia vedená trnavským županom Jozefom Viskupičom navštívila v dňoch 20. a 21. augusta 2020 Juhomoravský kraj.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
22.12.2020
Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok
Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %