Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.09.2021 08:35

V Košiciach Svätý Otec posvätí aj zvony pre Domašu


Ilustračná snímka (tasr)


Svätý Otec počas svojej návštevy v Košiciach posvätí aj zvony pre Domašu a tiež základný kameň budúcej kaplnky v rekreačnej oblasti Dobrá.


Obec Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou dala zvony odliať práve pri príležitosti návštevy pápeža na Slovensku. Informoval o tom starosta obce Radovan Kapraľ na portáli domasacity.sk.       

"Zvony boli odliate v zlievarenskej rodinnej firme v Žarnovici, kde pred štyrmi rokmi odlievali zvon, ktorý bol darom pre pápeža Františka," uviedol Kapraľ s tým, že pri oboch príležitostiach použili zlievari rovnaký materiál. Pápež má zvony a tiež základný kameň kaplnky posvätiť na štadióne Lokomotívy, kde sa v utorok (14. 9.) stretne s mládežou. Obec chce kaplnku s týmto kameňom postaviť neďaleko prístavu výletnej lode Bohemia.       

Menší zo zvonov, vážiaci 25 kilogramov, nesie meno Zvon Nepomuk a je zasvätený sv. Jánovi Nepomuckému, patrónovi "ľudí od vody". Po posvätení Svätým Otcom ho chcú umiestniť na loď Bohemia. "Práve týmto zvonom sa bude začínať slávnostná svätá omša v rámci slávnosti Slovenské Navalis," doplnil Kapraľ.       

Zvon František s váhou 32 kilogramov bude zasvätený svätému Františkovi z Assisi. "Umiestnený bude vo zvonici v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá, ktorá bude súčasťou plánovanej kaplnky v miestach, kde sa dnes slúžia sväté omše," dodal Kapraľ s tým, že tento zvon odliali na pamiatku všetkých zatopených obcí, ktoré zanikli pri výstavbe Domaše.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2021
Príchod pápeža bude v nedeľu sprevádzaný zvonením zvonov
V nedeľu 12. septembra o 15.30 h sa na 12 minút rozoznejú zvony katolíckych kostolov na Slovensku, aby veriacich pozvali k modlitbe za pápeža Františka, ktorý v tom čase pricestuje na pastoračnú návštevu Slovenska.
viac
10.09.2021
Staré Mesto dočasne zatvorí Grassalkovichovu záhradu i všetky ZŠ
Na návštevu pápeža Františka, ktorý pricestuje na Slovensko, sa pripravuje aj bratislavské Staré Mesto. Mestská časť zatvorí Grassalkovichovu (Prezidentskú) záhradu, zatvorené budú aj všetky jej základné školy spolu s niektorými materskými školami.
viac
11.09.2021
KSK daruje Svätému Otcovi špeciálny kalich s paténou
Kalich s paténou daruje pápežovi Františkovi za svojich obyvateľov Košický samosprávny kraj (KSK). Tieto liturgické predmety majú symbolizovať vďačnosť za blahorečenie Anny Kolesárovej. Informovalo o tom vedenie KSK na piatkovej tlačovej konferencii.
viac
13.09.2021
Pápež: Dejiny Slovenska pozývajú, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy
Slovensko sa ako krajina v srdci Európy dokázalo napriek mnohým skúškam pokojným spôsobom integrovať a odlíšiť. Jeho dejiny pozývajú k tomu, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %