Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.06.2019 09:25

V Karlovej Vsi menia od septembra poplatky v škôlkach a školách


Ilustračná snímka, zdroj: Karlova Ves


V Karlovej Vsi sa od septembra budú zvyšovať príspevky za dieťa v materskej škole či školskom klube detí. Poplatky sa zmenia aj v stravovaní, s uplatnením štátnej dotácie na obedy by však mali rodičia detí na základných školách i v poslednom ročníku škôlky zaplatiť od septembra menej ako doteraz.


Novelizáciu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) v utorok schválili karloveskí poslanci.       

V dôvodovej správe samospráva zvýraznila, že výška poplatkov zákonných zástupcov dieťaťa za čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach sa nemenili od roku 2015. "Odvtedy zásadne vzrástli ceny surovín a energií na prípravu jedál a rovnako aj objem mzdových prostriedkov v dôsledku prijatých legislatívnych zmien,“ upozornila mestská časť.       

Podľa schváleného návrhu zaplatia rodičia v Karlovej Vsi od nového školského roku 30-eurový poplatok za škôlku (bez poplatku za stravu), doteraz bola výška poplatku 19,80 eura. Mení sa i výška poplatku za školský klub detí (ŠKD) z 15,50 na 20 eur.       

Zmeny sa týkajú aj poplatkov za stravovanie – jednak tzv. režijného poplatku, ktorý bol doteraz vo výške 0,10 eura za stravnú jednotku, od septembra to bude 0,50 eura za jednu stravnú jednotku v  MŠ, resp. 0,75 eura za odobratú stravnú jednotku v prípade ZŠ. Zmeny sa týkajú aj „stravného“, teda poplatku za nákup potravín. Menia sa totiž finančné pásma, stanovené rezortom školstva s ohľadom na vek stravníkov. Po novom tak napríklad za žiaka na 1. stupni ZŠ bude poplatok 1,21 eura namiesto doterajších 1,09 eura za jednu stravnú jednotku. Výraznejšie narastá poplatok v MŠ (z 1,27 na 1,54 eura), kde však stravnú jednotku tvorí desiata, obed i olovrant (v ZŠ len obed).       

Pri porovnaní poplatkov a zohľadnení štátnej dotácie na obedy, by sa výrazné zvýšenie malo dotknúť celkových poplatkov za škôlku, z terajších 47,20 eura (prepočítané na 20 pracovných dní) na 70,80 eura. V poslednom roku škôlky (poplatok za škôlku sa neplatí, naopak platí dotácia štátu na obedy) sa však celkový poplatok zníži o viac než desať eur z 27,40 eura na 16,80 eura.       

Na základných školách má po zmene poplatku za stravné a režijné na stravu i zohľadnení dotácie na obedy klesnúť poplatok za mesačné stravovanie pri 20 pracovných dňoch o viac ako osem eur (8,60 – I. stupeň ZŠ, 8,20 eura – II. stupeň ZŠ).       

V súhrnom vyjadrení bude rodič za žiaka na I. stupni ZŠ, navštevujúceho ŠKD a stravujúceho sa v jedálni platiť mesačne o štyri eurá menej (pri 20 pracovných dňoch).       

Nárast financií pre školské zariadenia z vyšších rodičovských poplatkov by malo ísť nielen na pokrytie zvýšených prevádzkových nákladov, ale v súvislosti s predpokladaným nárastom stravníkov v jedálňach ZŠ aj na potrebné personálne posilnenie i doplnenie materiálno-technologického vybavenia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2020
Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy aj zatieňovaním pieskovísk
Bratislavská mestská časť Karlova Ves bojuje proti zmenám klímy. Tento rok sa v rámci opatrení zamerala na päť detských ihrísk, kde prostredníctvom plachiet zatienila pieskoviská.
viac
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
05.09.2022
Obnova MŠ na Kolískovej ulici kompletne zmenila prostredie
Materská škola na Kolískovej ulici v bratislavskej Karlovej Vsi prešla komplexnou rekonštrukciou. Prostredníctvom nej sa škôlka s najväčšou spotrebou energií zmenila na ekologickú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %