Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
01.12.2018 12:45

V habánskom dvore objavili historické mince


Habánsky, dvor, ilustračná snímka, zdroj: nazahori.sk


Počas prebiehajúcich zemných prác na statickom zabezpečení objektu mlyna v habánskom dvore v Sobotišti našla jeho majiteľka na rôznych miestach v interiéri a v hline vyvezenej z interiéru sedem mincí. Informoval o tom krajský pamiatkový úrad (KPÚ) na svojej oficiálnej webovej stránke.


Nájdené boli denár Mateja II. z roku 1616, denáre Ferdinanda II. z rokov 1626, 1627 a 1630, denár Leopolda I. z roku 1682, desaťhalier Františka Jozefa I. z roku 1909 a československý 20-halier z roku 1921. Denáre boli vyrazené v kremnickej mincovni. "Archeológovia KPÚ Trnava počas obhliadky našli detektorom kovov ďalšiu mincu, bližšie neurčené falzum denára zo 17. storočia. K ďalším dôležitým nálezom z interiéru radnice zaraďujeme neskorostredovekú keramiku," uvádza KPÚ.       

Súbor mincí je svedectvom o vzniku a vývoji stavby radnice dokladajúcej život uzatvorenej spoločenskej skupiny žijúcej v bratskom dvore. Mince sú zatiaľ jedinými známymi presne datovanými archeologickými nálezmi z územia pamiatkovej zóny Sobotište.       

Habánsky dvor v Sobotišti vznikol v polovici 16. storočia juhozápadne od vtedajšieho intravilánu obce pri existujúcom mlyne. K významným budovám sa popri mlyne, krčme, kaplnke a zvonici s hodinami zaraďuje radnica. Dvojpodlažný objekt sa nachádza v centre dvora na severnej strane námestíčka a využíval sa ako spoločensko-správne centrum miestnej komunity. Je obdĺžnikového pôdorysu s charakteristickou vysokou sedlovou strechou ukončenou murovanými štítmi. V roku 2011 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2018
Historická zóna mesta nie je určená pre autá
Mestská polícia rieši prípady nepovolených vjazdov a stojace autá v historickom centre Žiliny. Nedávno sa ukončila dopravno-bezpečnostná akcia, v rámci ktorej sa mestskí policajti zamerali na porušovanie zákazu státia automobilov v centre mesta a na vozidlá v pešej zóne bez platného oprávnenia.
viac
09.11.2018
Archeológovia objavili unikátny poklad so vzácnymi keltskými mincami
Slovenským archeológom sa v týchto dňoch podaril unikátny objav. V Mošovciach v okrese Turčianske Teplice našli poklad strieborných keltských mincí, ktoré pochádzajú z prvých desaťročí 1. storočia nášho letopočtu.
viac
16.02.2019
Obec zrekonštruuje habánsky mlyn
Obec Sobotište v okrese Senica získala finančné prostriedky z programu Interreg 5A SR – ČR na opravu habánskeho mlyna. V súčasnosti je rozbehnuté tretie kolo výberového konania na realizátora rekonštrukčných prác.
viac
09.10.2020
Vzácna listina nájdená v múre synagógy získala vynovenú podobu
Historicky významný dokument pre mesto Levice, objavený v múre synagógy počas jej rekonštrukcie, získal vynovenú podobu. Rozpadnutej listine vdýchol nový život po mesiacoch náročnej práce reštaurátor Štefan Kocka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %