Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.04.2023 01:30

V Dolnom Kubíne spustili jednu z najväčších investícií roka, opravu križovatky


Snímka zdroj: (dolnykubin.sk).


Mesto Dolný Kubín spustilo jednu z najväčších investičných akcií tohto roka. Ide o rekonštrukciu železničného priecestia a križovatky pri obchodnej zóne. Križovatka by mala byť hotová koncom októbra tohto roka. Predpokladaná hodnota prác je 725 000 eur.


Samospráva hľadala zhotoviteľa prostredníctvom verejného obstarávania, podarilo sa to na druhý pokus. "Zhotoviteľ momentálne vykonáva prípravné a vytyčovacie práce pred začatím výstavby," uviedol vedúci právneho odboru a riadenia projektov na meste Jaroslav Láštic.

Dielo sa skladá z dvoch etáp. V prvej spravia úsek od areálu zberných surovín po zásobovací vjazd do obchodného domu. V druhej etape budú robiť križovatku so železničným priecestím. Súčasťou prác je vybudovanie nových chodníkov a osvetlených priechodov pre chodcov s prvkami pre nevidiacich. "Chodci po prejdení železničného priecestia budú vedieť bezpečne pokračovať ďalej po chodníku až k zberným surovinám. Tu nám, žiaľ, ostane ešte jeden úsek nezrekonštruovaný, pretože sa nám nedarí vysporiadať majetkové vzťahy so Slovenským pozemkovým fondom," skonštatoval primátor mesta Ján Prílepok.

Zhotoviteľ bude pracovať za plnej dopravnej prevádzky s lokálnymi dopravnými obmedzeniami, najmä so zúžením jazdných pruhov. "V niektorých fázach prác bude treba počítať s úplnou výlukou železničnej dopravy s využitím náhradnej autobusovej dopravy a úplnými uzáverami cesty so zabezpečením vyznačených obchádzkových trás. O výluke a uzáverách budeme verejnosť v dostatočnom predstihu informovať," ubezpečil Láštic.

Mesto sa problematickou križovatkou v centre zaoberá roky. Počas nich vykúpilo vyše 5000 štvorcových metrov dotknutých pozemkov, zabezpečilo projektovú dokumentáciu, územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Doposiaľ rozšírili a odvodnili tamojšiu cestu, urobili preložku a modernizáciu verejného osvetlenia, tiež výstavbu nového chodníka na ulici Aleja Slobody. "V minulosti sme spravili aj prekládku stĺpu elektrického vedenia a jeho vzdušnej siete priamo v križovatke," dodal vedúci riadenia projektov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Druhú najväčšiu MŠ v meste rekonštruujú, dostane nové kúrenie aj fasádu
Kompletnou rekonštrukciou rozvodov kúrenia prechádzajú v týchto dňoch obe budovy dolnokubínskej Materskej školy (MŠ) Na Sihoti, kde mesto realizuje jednu zo svojich tohtoročných investičných akcií.
viac
04.05.2021
Do rekonštrukcií ciest plánuje Dolný Kubín investovať takmer milión eur
Dolnokubínska samospráva chce v tomto roku investovať takmer jeden milión eur do opráv ciest a chodníkov. Rekonštrukcie sa dotknú viacerých miestnych komunikácií, niektoré z nich na opravu čakajú vyše 40 rokov. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.
viac
20.05.2023
Historickú budovu radnice v Dolnom Kubíne chcú rekonštruovať, hľadajú firmu
Dolnokubínska radnica vyhlásila súťaž na zhotoviteľa rekonštrukcie historickej budovy mestského úradu. Predpokladaná hodnota zákazky je 838 000 eur bez DPH. Firmy môžu ponuky posielať do pondelka 5. júna cez vestník Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
02.02.2024
Dolnooravská NsP má zrekonštruované oddelenie neurologickej JIS
Oddelenie neurologickej JIS disponuje aj moderným materiálno-technologickým vybavením. Projekt bol financovaný z NFP vo výške 1 399 418,42 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %