Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.02.2020 09:40

V doline Zbojského potoka chcú trvalo pestovať viacetážové porasty


Zbojský potok.


Štátny podnik Lesopoľnohospodársky majetok Ulič (LPM) bude v doline Zbojského potoka v okrese Snina pestovať trvalo viacetážové porasty.


Cieľom štátnych lesníkov je dosiahnuť v nárazníkovej zóne projektu UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy priestorovo a výškovo rozvrstvené lesné porasty pripomínajúce prírodný les. Informoval o tom riaditeľ LPM Peter Šiška.

„Ak chceme dosiahnuť priestorovú a výškovú diferenciáciu existujúcich porastov a pestovať tak trvalo viacetážové lesné porasty, bude nevyhnutné predĺžiť ich obnovnú dobu zo súčasných 30 rokov minimálne na 60 rokov. V praxi to znamená, že bude potrebné skôr tieto porasty rozpracovať, aby sme ich mohli prebudovať do podoby, ktorá je v súlade s prírode blízkym spôsobom hospodárenia a predstavami ochrancov prírody a verejnosti,” uviedol Šiška s tým, že takýto postup predstavuje zvýšenie finančných nákladov na údržbu lesov, preto o ich kompenzácii rokuje LPM s ministerstvom životného prostredia.   

Projekt zmeny programu starostlivosti o les pre aktuálne desaťročie, ktorý prírode blízky spôsob obhospodarovania lesa do Polonín zavádza, vypracovali odborníci z Národného lesníckeho centra vo Zvolene a boli pripomienkované aj zo strany pracovníkov správy Národného parku Poloniny. Ako Šiška doplnil, zmeny reflektujú aj všetky legislatívne zmeny v zákone o lesoch a v zákone o ochrane prírody a krajiny, platné od 1. januára 2020.

Zavedenie prírode blízkeho obhospodarovania lesa v doline Zbojského potoka si bude zároveň vyžadovať zahustenie existujúcej lesnej siete. „Dostatočne hustá sieť zvážnic a lesných ciest je nevyhnutným predpokladom na to, aby sme mohli v lesoch hospodáriť prírode blízkym spôsobom,” vysvetlil Šiška s tým, že na tomto kroku sa zhodujú lesníci aj štátni ochrancovia prírody.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Vplyvom klimatických zmien sa na Slovensku očakáva ústup smrekov
Na Slovensku sa vplyvom klimatických zmien očakáva ústup smrekových porastov a prirodzených vysokohorských smrečín. Informujú o tom vedci z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
21.09.2020
S údržbou žilinského lesoparku pomáhajú kone
Pri údržbe žilinského Lesoparku Chrasť asistujú kone z Hričovského Podhradia. Pomáhajú pri odpratávaní poškodeného dreva.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
07.12.2022
Pri cyklomagistrále Terchovská dolina vysadili listnaté stromoradie
Listnaté stromoradie, dlhé viac ako jeden kilometer, vysadili pri cyklomagistrále Terchovská dolina v Tepličke nad Váhom a Nededzi v okrese Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %