Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
01.03.2017 01:45

Takmer 2000 stromov neodolalo náporom vetra


Dôsledky veternej kalamity z roku 2004. Snímka zdroj: (tasr).


Takmer 2000 živých stromov, čo predstavuje 1335 kubických metrov (m3) dreva, neodolalo náporom silného vetra, ktorý sa uplynulý piatok (24. 2.) prehnal územím Tatranského a Pieninského národného parku.


Najväčšie škody na lesných porastoch v správe Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) zanechal vietor v ochrannom obvode Tatranská Javorina, Oravice a Červený Kláštor.      

"Celkovo tam vyvrátil 850 m3 drevnej hmoty," konkretizoval námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Pavol Fabian. Stromy padali zväčša v okolí ciest či blízkosti tatranských osád, silným poryvom neodolali ani lykožrútom zničené porasty v bezzásahových zónach.      

Ďalšie škody na majetku štátu v správe Štátnych lesov TANAP-u spôsobil vietor na účelových zariadeniach v ochrannom obvode Oravice, v Červenom Kláštore bola poškodená budova, v ktorej sa nachádzajú sociálne zariadenia pre hostí kempingu. Stredisko genofondu drevín Rakúske lúky hlásilo škody na fóliovníkoch, ich výšku vyčíslili na 1500 eur. Celkové škody Štátne lesy TANAP-u odhadli na 3000 eur.      

Turistické chodníky sú podľa slov vedúceho Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u Štefana Zavackého prístupné. "Predpokladali sme, že to bude zával na zával, ale popadalo len množstvo konárov a sem-tam nejaký vrcholec. Chodníky priebežne čistíme a situáciu monitorujeme. Keďže vietor stále fúka, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať, závisí od prúdenia vetra. Turisti musia počítať s tým, že za takéhoto počasia sa môžu na chodníkoch nachádzať aj nejaké vývraty," uzavrel Zavacký.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2017
Hlavné mesto spolu s Mestskými lesmi otvorilo už druhý domček na strome
Dobrodružne prenocovať v korunách stromov budete môcť od 15. júla 2017 v domčeku Pod Dubmi v lokalite Dlhé lúky. K obľúbenému domčeku na strome pod Kačínom tak pribudol ďalší domček, ktorý ponúkne netradičné zážitky svojim obyvateľom.
viac
21.03.2020
Vplyvom klimatických zmien sa na Slovensku očakáva ústup smrekov
Na Slovensku sa vplyvom klimatických zmien očakáva ústup smrekových porastov a prirodzených vysokohorských smrečín. Informujú o tom vedci z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV).
viac
10.12.2020
Vietor vyvrátil takmer 6000 stromov na území Štátnych lesov TANAP-u
Silný vietor, ktorý počas uplynulých dní zasiahol najmä Oravu a oblasť Tatranskej Javoriny, vyvrátil a polámal takmer 6000 stromov, čo predstavuje zhruba 4450 kubických metrov drevnej hmoty. Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.
viac
19.02.2021
Správa TANAP-u sa o výrube ochranného pásma lesa dozvedela po jeho vyrúbaní
Správa Tatranského národného parku (TANAP) sa o výrube ochranného pásma lesa pri Novom Štrbskom plese dozvedela až po jeho vyrúbaní. Informovala o tom na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %