Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.02.2018 12:53

V Devínskej Novej Vsi sa v uplynulých dňoch objavili diviaky


Ilustračná snímka


Devínska Nová Ves upozorňuje na výskyt diviačej zveri v okolí ľudských obydlí v uplynulých dňoch. Miestny úrad v tejto súvislosti preto vyzýva obyvateľov, aby neprispievali k zvyšovaniu rizika stretu s diviakom, teda aby zver nekŕmili a aby zároveň udržiavali čistotu v okolí kontajnerov.


"Počet diviakov sa zvýšil. Strácajú plachosť a niekedy zídu z Devínskej Kobyly dole do záhrad alebo k bytovým a rodinným domom. Pre ľudí sa stávajú atrakciou, kŕmia ich, fotia si ich alebo ich lákajú k obydliam," uviedol pre TASR prednosta devínskonovoveského miestneho úradu Ignác Olexík. Úrad preto aj po nedávnom stretnutí s poľovníkmi vyzýva obyvateľov mestskej časti, aby sa správali zodpovedne.       

O tom, že v lesoch v okolí Bratislavy sa viaceré voľne žijúce zvery socializovali, strácajú plachosť a prestávajú sa báť ľudí, hovorí aj Eduard Pokorný, predseda Mestskej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu Bratislava. Lesy v okolí hlavného mesta, či už sú štátne, mestské alebo iné, slúžia podľa neho skôr na turizmus a rekreáciu. "Sú plné ľudí. Turistov, cyklistov, nočných cyklistov, hubárov. Zver tak nemá pokoj cez deň, ani v noci," priblížil pre TASR Pokorný s tým, že zvery tak hľadajú iné miesta a dostávajú sa aj na kraj lesov či do opustených záhrad.      

 Diviak je podľa Pokorného plachý tvor, ktorý neútočí, pokiaľ sa necíti ohrozený. Niekedy však môže na človeka pokojne pozerať a čakať, či nedostane niečo na jedenie. Odborníci však radia, aby ľudia diviakov nekŕmili, prirodzenej potravy majú dostatok. Nebezpečný ale môže byť zranený diviak, alebo keď sa človek dostane medzi samicu a jej mláďatá. "Radšej ho nestretnúť," podotkol Pokorný.       

Ak už človek diviaka stretne, nemal by ho plašiť a pozerať sa mu priamo do očí, ale radšej pokojne, chrbtom pomaly cúvať preč. Ak už zver človeka napadla, treba si ľahnúť na zem do skrčenej polohy a chrániť si hlavne hlavu a krk. Ak je možné, treba silno kričať o pomoc a po útoku vyhľadať lekársku pomoc.       

V minulom roku spozorovali ľudia diviaky napríklad v uliciach Dúbravky či Karlovej Vsi. Stádo pobehovalo aj v areáli cintorína Slávičie údolie.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2021
Rekonštrukcia vodnej nádrže Mláka pokračuje aj odstraňovaním bahna
Rekonštrukcia viacúčelovej vodnej nádrže "Mláka" na Mlynskej ulici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi pokračuje odstraňovaním bahenných nánosov a prácami na spádovaní dna.
viac
18.11.2021
V Devínskej N. Vsi sa opäť pomáha projektom List Ježiškovi
V bratislavskej Devínskej Novej Vsi sa aj tento rok bude pomáhať sociálne slabším rodinám a rodinám v núdzi. Umožní to opäť i vianočný projekt List Ježiškovi, teda cielená zbierka darčekov podľa konkrétnych potrieb a želaní rodín.
viac
12.11.2022
Víkend zatvorených hraníc
Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi si už tento víkend pripomenieme dôležitý moment našej histórie. Po siedmy raz sa symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Víkend zatvorených hraníc.
viac
16.05.2023
V Devínskej Novej Vsi plánujú polyfunkčný komplex za 55 miliónov eur
V bratislavskej Devínskej Novej Vsi má vzniknúť polyfunkčný komplex Nová Devínska. Predpokladané investičné náklady sú približne 55 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý investor - spoločnosť ISPK, predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %