Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.12.2017 12:48

V centre Michaloviec vyrástli ľadové sochy


Premiérové ľadové kráľovstvo v Michalovciach je vytvorené podľa slovenskej rozprávky Trojruža spisovateľa Pavla Dobšinského. Sochy znázorňujú krásku, medveďa a trojružu. Snímka: (tasr, Roman HANC).


Rozprávkové postavičky z ľadu majú možnosť obdivovať Michalovčania a návštevníci mesta v týchto dňoch na Námestí slobody. Vyrezali ich štyria umelci, ktorí pochádzajú z Rakúska, Slovinska, Maďarska a Ukrajiny. Festival Ľadové kráľovstvo má v Michalovciach svoju premiéru.


„Vyrábame sochy na tému tradičnej rozprávky Trojruža. Moderná mládež ju skôr pozná pod názvom Kráska a zviera. Čiže máme tu Krásku, medveďa a trojružu. Počasie nie je ideálne, pre sochára, by som povedala, jedno z najhorších. Pre diváka atraktívne v tom, že ľudia si spájajú ľad s mrazom. My máme technológie na prevoz takéhoto ľadu, sú technológie na spájanie blokov, ak je teplo. Robili sme počas dňa tvorivé dielne pre mladých nádejných umelcov aj pre deti, ktoré sa chceli iba zahrať,“ uviedla umelecká riaditeľka agentúry Daisy Daniela Bérešová, ktorá akciu organizovala.       

Ako dodala, verejnosť mala možnosť vidieť tento špeciálny ľad, ktorý je číry a nemá žiadne bubliny. Podľa jej slov všade vo svete sa robia takéto projekty v uzatvorenom priestore – v stanoch, kde ľudia vidia už hotovú výstavu za poplatok. V Michalovciach mohla verejnosť sledovať už samotnú prípravu, výrobu a na záver hotové sochy.       

Životnosť sôch závisí od počasia. Každý stupeň smerom pod bod mrazu predlžuje ich existenciu. Bérešová verí, že primrzne. V skupine majú umelca, ktorý bol v lete v Bahrajne, kde vyrábal sochy z ľadu pri teplote plus 18 stupňov Celzia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2017
V centre Košíc vyrastú rozprávkové ľadové sochy
Aj tento rok budú môcť návštevníci Košíc na Hlavnej ulici v parku pri spievajúcej fontáne obdivovať ľadové sochy.
viac
23.04.2018
O pár dní otvárame Galériu pod nebom. V tomto roku sa vystriedajú až tri témy.
Ani v tomto roku to nebude inak a už v piatok 27. apríla sa obyvatelia aj návštevníci nášho mesta môžu tešiť na nové obrazy priamo v parku na Námestí osloboditeľov.
viac
10.11.2020
Terasy v historickom centre B. Bystrice môžu byť otvorené
Terasy reštaurácií a kaviarní v historickom centre Banskej Bystrice môžu byť otvorené počas celého zimného obdobia, a to pri zachovaní zníženého nájmu o 80 percent. Odsúhlasili to v utorok banskobystrickí mestskí poslanci.
viac
11.10.2021
Mesto otvorilo v bývalej škôlke nové denné centrum pre seniorov
Mesto Michalovce otvorilo v poradí desiate denné centrum pre seniorov. Nachádza sa v objekte bývalej materskej školy na Vrboveckej ulici. Otvorenie sa uskutočnilo vo štvrtok 7. októbra. Informovala o tom tamojšia radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %