Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.01.2023 12:35

V Čachticiach zmiernia klimatické dosahy vodozádržnými opatreniami


Ilustračná snímka: (tasr).


Zmiernenie následkov klimatickej zmeny je hlavným cieľom vodozádržných opatrení v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom. Víťazom verejného obstarávania sa podľa informácií vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) stala trnavská spoločnosť CS, s. r. o.


Súčasťou vodozádržných opatrení bude zmena vyšpecifikovaných asfaltových parkovacích plôch a chodníkov na plochy z polovegetačných zatrávňovacích a vodopriepustných tvárnic, výmena nepriepustných a menej priepustných povrchov za plochy zelene zadržiavajúce zrážkovú vodu.

Projekt počíta aj so zadržiavaním dažďovej vody do dažďových nádrží, realizáciou bioretenčných systémov na zadržiavanie zrážkovej vody, vybudovaním vegetačných stien a novým mobiliárom.

Predpokladaná hodnota zákazky klesla v procese verejného obstarávania o viac ako 67 000 eur na 595 181 eur bez DPH. Vodozádržné opatrenia budú financované zo zdrojov Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2019
Vodozádržné opatrenia majú zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy
Projekt vodozádržných opatrení má v Starej Ľubovni zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a znížiť riziko povodní. MŽP SR, riadiaci orgán pre OP Kvalita životného prostredia, v týchto dňoch doručilo mestu rozhodnutie o schválení dotácie na realizáciu zámeru vo výške takmer 160-tis. eur.
viac
30.03.2021
Mesto podpísalo zmluvu na vybudovanie zelenej steny na MsKC
Mesto Žiar nad Hronom už podpísalo zmluvy na vybudovanie zelenej steny na budove Mestského kultúrneho centra (MsKC) i na úpravu spevnenej plochy, ktoré majú slúžiť ako vodozádržné opatrenia v reakcii na čoraz intenzívnejšie prejavy zmeny klímy.
viac
19.10.2021
Nový ekologický park má zmierniť dosahy klimatickej zmeny
Medzi mestským úradom, poštou a domom kultúry v Dubnici nad Váhom má vzniknúť nový ekologický park. Vyplýva to zo štúdie, ktorú pripravila dubnická radnica.
viac
19.04.2024
Problém s povodňami chce obec Bátka riešiť vybudovaním vodozádržných opatrení
Problém s čoraz častejšie vyskytujúcimi sa prívalovými povodňami v Bátke v okrese Rimavská Sobota chce samospráva riešiť vybudovaním vodozádržných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %