Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
21.01.2023 08:50

Obec Beluša začala s realizáciou svojej najväčšej investičnej akcie


Ilustračná snímka


Po viac ako dvoch rokoch od podania žiadosti obce Beluša s názvom Vodozádržné opatrenia v obci Beluša sa na začiatku roka 2023 začalo so stavebnými prácami, ktoré patria rozsahom i finančným krytím z eurofondov k tým najvýznamnejším v obci.


17. januára 2023 si stavenisko pred Obecným úradom v Beluši a v okolí budovy bývalej školskej jedálne prevzal zhotoviteľ stavby a premena doterajšieho parkoviska na atraktívne pešie centrum sa oficiálne začala.

Obci Beluša bola v roku 2022 poskytnutá dotácia z Ministerstva životného prostredia SR vo výške 665 158,84 €, pričom samotná cena diela sa bude upravovať podľa uzatvorenej zmluvy so zhotoviteľom. Realizácia sa dotkne plochy o veľkosti takmer 8 500m2 a najbližšie obdobie bude charakterizované čulým stavebným ruchom, keďže súčasná asfaltová plocha bude odstránená a v rámci zemných prác budú osadené nádoby na zadržiavanie dažďovej vody z verejných obecných budov v centre obce (Obecný úrad v Beluši, budova bývalej školskej jedálne, Hasičská zbrojnica Beluša). Nepriepustný povrch bude vymenený za priepustnú dlažbu. Zmenou prejde aj súčasná výsadba v okolí priestranstva, kde nevyhovujúce dreviny nahradí nová verejná zeleň a pribudne funkčná vegetácia, dažďové záhrady, vegetačné steny, pitná fontána, mobiliár. Počíta sa aj s realizáciou pódia, ktoré nájde široké uplatnenie počas rôznych kultúrnych, spoločenských podujatí.

„Sme radi, že sme aj napriek nepriaznivej situácii vzhľadom k cenám materiálov, energií a práce nemuseli pristúpiť ku kroku, že by sme poskytnutú dotáciu museli odmietnuť a túto významnú investíciu nemohli realizovať. Uvedomujeme si veľký dosah na budúci vzhľad tzv. námestia pred budovou obecného úradu v centre obce, ale aj význam z hľadiska životného prostredia a ochrany pred suchom,“ dodáva Ján Prekop, starosta obce Beluša.

Začaté stavebné práce prinesú aj obmedzenia pre občanov, či návštevníkov obecného úradu, knižnice, okolitých prevádzok, nakoľko  17. januára je priestor pred obecným úradom pre motorové vozidlá uzatvorený. Náhradné parkovacie plochy sú za budovou obecného úradu, pred cintorínom a neskôr sa plánuje dobudovať parkovacie miesta na zatrávňovacích paneloch pred Kaplnkou sv. Jozefa. Po ukončení prác bude na novej ploche vylúčená motorizovaná doprava, námestie bude prístupné iba pre chodcov. Dĺžka realizácie závisí od počasia a poveternostných podmienok.

Autor: Mgr. Jana Huliačková


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2017
Obec Utekáč chce urobiť protipovodňové opatrenia na 3 tokoch
Protipovodňové opatrenia na potokoch Guzmánka, Krahuľčová a Lichý potok chcú v dohľadnom čase uskutočniť v obci Utekáč v okrese Poltár. Stavba sa však zrealizuje až po získaní finančných prostriedkov z eurofondov.
viac
20.01.2021
Samospráva Poruby chce vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia
Samospráva Poruby (okres Prievidza) má záujem vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia. Prácami chce zadržať a spomaliť zrážkové vody, ktoré v súčasnosti nekontrolovateľne pretekajú cez obec do potoka. Na dodávateľa prác vyhlásila verejnú súťaž.
viac
27.01.2023
Vďaka vodozádržným opatreniam zachytenú vodu využijú na zavlažovanie
V obci Plaveč v Staroľubovnianskom okrese zrealizujú tento rok vodozádržné opatrenia za desiatky tisíc eur.
viac
19.04.2024
Problém s povodňami chce obec Bátka riešiť vybudovaním vodozádržných opatrení
Problém s čoraz častejšie vyskytujúcimi sa prívalovými povodňami v Bátke v okrese Rimavská Sobota chce samospráva riešiť vybudovaním vodozádržných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %