Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.01.2023 12:35

Vodozádržné opatrenia v Beluši zmenia vzhľad i funkčnosť priestoru pred úradom


Obec Beluša v Púchovskom okrese je podľa počtu obyvateľov najväčšou obcou Trenčianskeho kraja a po Smižanoch druhou najväčšou obcou na Slovensku. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Beluša v Púchovskom okrese odštartovali stavebné práce na najväčšej investičnej akcii - vodozádržných opatreniach v centre obce. Informoval o tom starosta Ján Prekop.


Najväčšia obec v Trenčianskom kraji získala na revitalizáciu plochy pred obecným úradom a bývalou školskou jedálňou  prostredníctvom Ministerstva životného prostredia SR z eurofondov takmer 670 000 eur. Doterajšie parkovisko s výmerou takmer 8500 štvorcových metrov sa má zmeniť na atraktívne pešie centrum.

Z parkoviska odstránia asfaltovú plochu a osadia tam nádoby na zadržiavanie dažďovej vody z okolitých verejných bodov (obecný úrad, bývalá jedáleň, hasičská zbrojnica). Nepriepustný povrch vymenia za priepustnú dlažbu.

Zmenou prejde aj súčasná výsadba v okolí priestranstva, kde nevyhovujúce dreviny nahradí nová verejná zeleň a pribudne funkčná vegetácia, dažďové záhrady, vegetačné steny, pitná fontána, mobiliár. Počíta sa aj s realizáciou pódia, ktoré nájde široké uplatnenie počas kultúrnych spoločenských podujatí.

"Sme radi, že napriek cenám materiálov, energií a práce sme nemuseli túto významnú investíciu zrušiť. Uvedomujeme si veľký dosah na budúci vzhľad námestia pred budovou obecného úradu v centre obce, ale aj význam z hľadiska životného prostredia a ochrany pred suchom," doplnil Prekop.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
10.11.2021
Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala ZELENÚ
Na vybudovania zelenej strechy získalo mesto Svidník finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320,19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5 %.
viac
04.01.2023
V obci vďaka dotácii pribudnú nádrže na zachytávanie dažďových vôd
V obci Tuhár v okrese Lučenec pribudnú podzemné nádrže na zachytávanie dažďových vôd z verejných budov. Samospráva na projekt vodozádržných opatrení získala dotáciu z európskych zdrojov vo výške viac ako 170 000 eur. Uviedol to starosta obce Peter Čeman.
viac
21.01.2023
Obec Beluša začala s realizáciou svojej najväčšej investičnej akcie
Po viac ako dvoch rokoch od podania žiadosti obce Beluša s názvom Vodozádržné opatrenia v obci Beluša sa na začiatku roka 2023 začalo so stavebnými prácami, ktoré patria rozsahom i finančným krytím z eurofondov k tým najvýznamnejším v obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %