Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
19.04.2024 04:10

Problém s povodňami chce obec Bátka riešiť vybudovaním vodozádržných opatrení


Ilustračná snímka (TASR)


Problém s čoraz častejšie vyskytujúcimi sa prívalovými povodňami v Bátke v okrese Rimavská Sobota chce samospráva riešiť vybudovaním vodozádržných opatrení.


Obec by tak počas silných dažďov mohla regulovať prietok v potoku, ktorý aj vlani v lete zaplavil desiatky domov. Pre TASR to uviedol starosta obce Peter Hencz.         

Prívalové dažde, po ktorých došlo k zaplaveniu časti obce, sa v Bátke v uplynulých rokoch objavili hneď niekoľkokrát. "Minulý rok to bolo v takom rozsahu, že sme mali zaplavených 45 domov. Dokonca jeden dom a jeden byt ostali neobývané," skonštatoval Hencz. Ako dodal, v minulosti k povodniam dochádzalo raz za desať alebo 15 rokov, od roku 2017 sa zopakovali už trikrát.         

Prívalové povodne sú podľa starostu prejavom klimatickej zmeny, samospráva chce tento problém riešiť vybudovaním vodozádržných opatrení. "Išlo by o výstavbu suchých poldrov, retenčných nádrží a úpravu potoka, ktorý preteká cez obec," vysvetlil starosta s tým, že vďaka týmto opatreniam by bolo možné zachytiť prívalovú vodu a regulovať jej odtok.         

V súčasnosti si obec necháva k vodozádržným opatreniam vypracovať projektovú dokumentáciu. Projekt by podľa starostu bolo možné realizovať len s pomocou dotácie, náklady by totiž podľa prvotných odhadov mohli predstavovať aj viac ako milión eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2021
Samospráva Poruby chce vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia
Samospráva Poruby (okres Prievidza) má záujem vybudovať na území obce vodozádržné opatrenia. Prácami chce zadržať a spomaliť zrážkové vody, ktoré v súčasnosti nekontrolovateľne pretekajú cez obec do potoka. Na dodávateľa prác vyhlásila verejnú súťaž.
viac
21.06.2021
Na vodozádržné opatrenia je z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur
V najbližších šiestich rokoch je na vodozádržné opatrenia z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur. Opatrenia sa však musia robiť koordinovane, v súlade so zákonom a s riadnou kontrolou vodných stavieb. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
21.01.2023
Obec Beluša začala s realizáciou svojej najväčšej investičnej akcie
Po viac ako dvoch rokoch od podania žiadosti obce Beluša s názvom Vodozádržné opatrenia v obci Beluša sa na začiatku roka 2023 začalo so stavebnými prácami, ktoré patria rozsahom i finančným krytím z eurofondov k tým najvýznamnejším v obci.
viac
27.01.2023
Vďaka vodozádržným opatreniam zachytenú vodu využijú na zavlažovanie
V obci Plaveč v Staroľubovnianskom okrese zrealizujú tento rok vodozádržné opatrenia za desiatky tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %