Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
11.10.2022 07:45

V Bratislave otvorili KOLO, stabilné mestské centrum opätovného použitia


Na snímke ľudia čakajú v rade na otvorenie Bratislavského centra opätovného použitia - KOLO v areáli OC Korzo v Bratislave 8. októbra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Hlavné mesto v spolupráci s mestskou organizáciou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) otvorili v sobotu Bratislavské centrum opätovného použitia – KOLO.


Ide o prvé re-use centrum a stabilný priestor, kde môžu návštevníci získať veci z druhej ruky alebo priniesť tie, ktoré im už v domácnosti neslúžia, ale sú plne funkčné a použiteľné. Prvý deň priestor navštívilo vyše 800 ľudí, ktorí si odniesli približne dve tony predmetov.

"Otvorenie stabilného priestoru, kde môže ktokoľvek prísť darovať alebo si odniesť funkčné veci, je výsledkom úsilia, ktoré sme začali pred dvomi rokmi, keď sme začali organizovať mestské bazáre. Mesto sme ušetrili o viac ako 50 ton zbytočného odpadu," skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Priestor KOLO sa nachádza v areáli obchodného centra na Pestovateľskej ulici, v blízkosti centrály OLO. Otvorené bude šesť dní v týždni. V utorok až piatok bude otvorené od 10.00 do 18.00 h, počas víkendov do 17.00 h. V pondelky bude KOLO zatvorené.

"Naším cieľom je, aby sme v KOLO vytvorili aj priestor na stretávanie sa, kde budeme podporovať ďalšie vzdelávanie v témach udržateľnosti a kde budeme prepájať komunity – mestské organizácie, rôzne firmy, školy, so záujmom o zelené témy," doplnila projektová manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO Martina Čechová.

Otvoreniu centra predchádzal mesačný zber nepotrebných, avšak plne funkčných vecí z domácností. Obyvatelia priniesli viac ako sedem ton predmetov na opätovné použitie. Zoznam predmetov, ktoré KOLO prijíma a ktoré nie, je zverejnený na webovej stránke www.olo.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
V Spaľovni odpadu otvorili vzdelávacie environmentálne OLO Centrum
Pri príležitosti prvého Dňa otvorených dverí v Spaľovni odpadu mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vo Vlčom hrdle v piatok (23. 9.) zároveň otvorili prvé výchovno-vzdelávacie environmentálne OLO Centrum v Bratislave.
viac
23.11.2019
V centre Bratislavy sa začali vianočné trhy, tie mestské majú nový koncept
V centre Bratislavy zavládla vianočná atmosféra. Na Hlavnom, Františkánskom a Hviezdoslavovom námestí sa totiž včera - piatok - začali vianočné trhy.
viac
12.09.2022
Mestské bazáre sa zmenia na stabilné centrum opätovného použitia
Príležitostné víkendové mestské bazáre sa zmenia na stabilné Bratislavské centrum opätovného použitia - KOLO. Jeho prevádzku otvoria 8. októbra vedľa centrály mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
viac
23.03.2023
KOLO rozšíri v apríli zber zachovaných vecí do mestských častí
Bratislavské centrum opätovného využitia - KOLO rozširuje zber zachovaných vecí do celého hlavného mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %