Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.04.2023 11:40

V areáli bývalých kasární ukončili práce na likvidácii envirozáťaže


Snímka zdroj: (tasr).


Po takmer troch rokoch oficiálne ukončili práce na likvidácii envirozáťaže v areáli bývalých kasární v Kežmarku. Mesto chce priestor zmeniť na obytnú zónu a vzniknúť by tam malo približne 350 bytov. Likvidačné práce financoval štát a náklady predstavujú sumu 1,6 milióna eur.


"Vyviezli sme celkovo približne 3600 kubických metrov kontaminovaných zemín, plus tam bolo v nadloží zhruba do 2000 kubických metrov zeminy. Kontaminovaná zemina bola čistená, biodegradovaná a vrátená naspäť do výkopu," uviedol počas utorňajšieho brífingu Marek Demko zo spoločnosti, ktorá enviromentálnu záťaž odstraňovala.

Podľa slov Demka počítali s bezproblémovou odťažbou zemín. Pod úrovňou terénu však objavili množstvo betónu a panelov, čím sa predĺžili práce. "Keď sme zišli do nejakého metra pod terén, objavili sme staré základy, veľa betónov, betónového odpadu a panelov. Čiže aj to nám dosť predĺžilo práce, lebo tie betóny rozbíjať kladivom tiež nebolo také jednoduché a hlavne tu boli ešte tri veľké betónové pätky, na ktorých stáli tri komíny," vysvetlil Demko. Ako doplnil, z betónov urobili recyklát, použiteľný materiál. "Betón bol taktiež použitý na zásyp, kde sme 'simulovali' štrkové podložie, čiže recyklovaný betón sme rozprestreli do všetkých troch výkopov približne do hĺbky, kde boli veľké štrkové 'valúny'," doplnil.

Podľa primátora Kežmarku Jána Ferenčáka sa likvidáciou envirozáťaže skončila nočná mora mesta i rieky Poprad. "Kým tu bola záťaž, areál musel byť uzatvorený, nikto nemal do neho prístup, pretože tu hrozila kontaminácia nielen tých, ktorí sa tu pohybovali, ale aj celého životného prostredia," povedal. Areál bývalých kasární čaká podľa jeho slov úplná revitalizácia a jeho zmena na obytnú zónu, čo predstavuje investíciu viac ako 40 miliónov eur.

"Momentálne komunikujeme s vládou SR, máme zámer zúčastniť sa výstavby nájomných bytov. Budovy pôjdu do asanácie. Samozrejme, nie všetky. Chceme zachovať tie pôvodné budovy kasární, kde boli obývacie priestory. To sú tie najstaršie alebo tie najviac hodnotné priestory," priblížil Ferenčák a doplnil, že niektoré budovy patria Prešovskému samosprávnemu kraju, s ktorým komunikujú o tom, či chce na projekte participovať, riešiť zámenu alebo predať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
V priestoroch bývalej knižnice v Kežmarku vznikne centrum projektov
V historickej budove Reduty v Kežmarku, v ktorej donedávna sídlila mestská knižnica, vznikne centrum projektov. Rekonštrukcia priestorov by podľa primátora Jána Ferenčáka mala vyjsť na približne 50 000 eur.
viac
11.01.2017
Kežmarok sa chce stať smart city
Mesto Kežmarok sa chce postupne v horizonte niekoľkých rokov stať Smart City, čiže inteligentným mestom. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák chce vybudovať moderné a dynamické mesto.
viac
05.03.2020
Mesto Kežmarok upozorňuje občanov, že separovanie šetrí ich peniaze
Poplatky za uloženie odpadu na skládky neustále rastú, mesto Kežmarok preto upozorňuje svojich obyvateľov, že je dôležité, aby sa separovalo čo najviac a na skládku išlo čo najmenej.
viac
28.01.2022
Bývalé kasárne v Kežmarku by sa mohli zmeniť na obytnú zónu
Areál bývalých kasární v Kežmarku by sa mohol zmeniť na obytnú zónu. Potvrdil to primátor mesta Ján Ferenčák s tým, že samospráva pripravila aj štúdiu, ako tento priestor využiť. Nateraz však viazne výmena pozemkov a nehnuteľností medzi krajskou a mestskou samosprávou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %