Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.06.2022 04:15

V arboréte otvorili náučný chodník


Symbolickým prestrihnutím pásky odovzdali do užívania náučný chodník v arboréte v Liptovskom Hrádku.


Symbolickým prestrihnutím pásky odovzdali do užívania náučný chodník v arboréte v Liptovskom Hrádku. Staré stĺpiky, na ktorých bolo označenie drevín, vymenili za nové. Označili 170 kusov drevín v severoamerickej, vo východoázijskej a v euroázijskej zóne.


„Na informačných tabuľkách je uvedený slovenský i vedecký názov dreviny i krajina pôvodu. Súčasťou je aj QR kód, ktorý je presmerovaný na databázu drevín na internetovej stránke arboréta. Na nej sa návštevník dozvie podrobnejší popis drevín, nájde viac informácií o spôsobe ich využitia. Pri niektorých máme aj fotogalériu,“ vysvetlila Monika Lachmannová, ktorá na Strednej odbornej škole lesníckej a drevárskej Jozefa Dekreta Matejovie v Liptovskom Hrádku učí lesnícku dendrológiu a pestovanie okrasných drevín. Zároveň je autorizovaná krajinná architektka a projektantka.

Učitelia tejto strednej školy začali v roku 2020, keď boli školy zavreté, s napĺňaním databázy, v ktorej je množstvo informácií o drevinách v arboréte. Jeho majiteľom je Žilinský samosprávny kraj a správcom Stredná odborná škola lesnícka a drevárska Jozefa Dekreta Matejovie. 

Slávnostné otvorenie náučného chodníka sa uskutočnilo v piatok 3. júna 2022. Bolo súčasťou podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad. O symbolické prestrihnutie pásky sa postaral riaditeľ Strednej odbornej školy lesníckej a drevárskej Jozefa Dekreta Matejovie Viliam Prukner, primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger a Ľuboš Berešík, riaditeľ odboru školstva a športu Úradu Žilinského samosprávneho kraja. Potom nasledovala komentovaná prehliadka náučného chodníka.

Hrádocké arborétum je najvyššie položené arborétum v Európe. Jeho nadmorská výška je 646 m.n.m. Patrí medzi najstaršie arboréta na Slovensku. Prvé založenie arboréta v blízkosti lesníckej školy sa datuje do roku 1796. Na súčasnom mieste sa začalo budovať od roku 1886. Po inventarizácií v roku 2019 sa v arboréte nachádzalo 746 rôznych taxónov drevín, čo ho radí medzi prvé štyri najväčšie arboréta na Slovensku. Ak berieme do úvahy počet taxónov na 1 hektár, je Hrádocké arborétum s počtom 106 taxónov na hektár jedinečné nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Uvádza sa to na stránke arboretum.slslhr.sk.

Autor: (Michal PAŠKA, liptovskyhradok.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2019
Otvorenie banského náučného chodníka prilákalo stovky turistov
Najvýznamnejšie bansko-technické a historické pamiatky súvisiace s ťažbou drahých kovov približuje nový náučný chodník s názvom Po stopách baníckej slávy. Slávnostné otvorenie prilákalo v piatok stovky malých aj veľkých turistov, ktorí sa vybrali po trase spoznávať dávnu banícku históriu mesta.
viac
24.08.2019
Žilinská župa chce zachrániť a zveľadiť Hrádocké arborétum
Žilinská župa podporí záchranu a starostlivosť o Hrádocké arborétum. Lesnícka škola, v správe ktorej arborétum je, zamestná nových odborných pracovníkov.
viac
10.08.2021
Obnovili chodník v úseku od malého podchodu pod železničnou traťou po ulicu SNP
Chodci už môžu bez obmedzení využívať chodník v úseku od malého podchodu pod železničnou traťou po ulicu SNP v Liptovskom Hrádku. V piatok 23. júla 2021 boli zahájené práce na jeho oprave.
viac
23.10.2021
Na Pustom hrade otvorili obnovený náučný chodník s 21 tabuľami
Počas slávnostného otvorenia náučného chodníka boli návštevníkom predstavené i archeopieskovisko a štúdia realizovateľnosti via ferratového areálu v okolí hradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %