Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
05.09.2024 12:10

Uskutoční sa Slovensko-ukrajinské fórum, jednou z tém aj spolupráca samospráv


Dni Ukrajiny - plagát


V dňoch 19. a 20. septembra 2024 sa v Košiciach uskutoční ďalší ročník podujatia Slovensko-ukrajinské fórum (SUF) v rámci jubilejného 10. ročníka Dní Ukrajiny. Hlavným organizátorom podujatia je Združenie FEMAN v spolupráci s partnermi zo Slovenska i z Ukrajiny, medzi ktorých patrí aj ZMOS.


Cieľom podujatia SUF 2024, je okrem aktuálnej témy bezpečnosti aj definovanie aktuálnych možností na rozvoj cezhraničnej spolupráce smerom k Ukrajine, vrátane plánu obnovy Ukrajiny. SUF 2024 ponúkne okrem iného aj priestor na diskusiu o úlohe, ktorú budú zohrávať samosprávy partnerských miest a obcí zo Slovenska a Ukrajiny v súčasnej situácii. Očakáva sa účasť významných predstaviteľov vládnych inštitúcií z oboch krajín, primátorov miest, starostov pohraničných obcí, ako aj reprezentantov vyšších územných celkov. Na fóre sa tiež predstavia konkrétne cezhraničné projekty, ktoré sú výsledkom úspešnej spolupráce medzi Slovenskom a Ukrajinou.

Významným prvkom podujatia bude aj prezentácia Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktoré slúži ako dôležitý finančný nástroj na podporu rozvoja cezhraničnej spolupráce. EZÚS, ako právnická osoba založená na báze dobrovoľnosti, má za cieľ uľahčovať a podporovať spoluprácu medzi svojimi členmi s dôrazom na posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti.

Počas podujatia budú definované aktuálne potreby na slovensko-ukrajinskej hranici, diskutované nové výzvy a možnosti spolupráce, ako aj vyhodnotená doterajšia spolupráca miest a prezentácia finančných zdrojov na podporu cezhraničných aktivít miestnej územnej samosprávy.

Druhý deň podujatia popoludní je súčasťou programu aj panel venovaný spolupráci slovenských a ukrajinských samospráv, ktorý spoluorganizuje ZMOS. Pozývame všetkých záujemcov zúčastniť sa podujatia, ktoré sa uskutoční 20. septembra 2024 v Košiciach, v priestoroch Kasárne/Kulturpark, Kukučinova 2, budova Alfa.

Pozrite si predbežný program.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2017
Projektom FORSOC viac otvárame lesy pre verejnosť
Keďže lesy nepoznajú hranice, práve podpora rozvoja lesnej turistiky ako jedného z nástrojov na zlepšenie slovensko - ukrajinskej cezhraničnej spolupráce je predmetom projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC).
viac
01.11.2018
Niekdajší klenot Azovského mora hľadá partnera na Slovensku
Medzi Slovenskou republikou a zahraničím existuje množstvo dohôd. Okrem toho, že ponúkajú dobrú príležitosť na spoluprácu v oblasti podnikania, sú zaujímavé aj zo stránky kultúrnej spolupráce, či spolupráce v oblasti vzdelávania. Ide predsa o dobrú vec a „družbu“ medzi národmi.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
14.06.2021
Slovensko-ukrajinský workshop predstavil inovatívne riešenia našich miest a obcí
Podpore slovensko-ukrajinskej spolupráce na úrovni miest a obcí bol venovaný online workshop (10. 6. 2021), ktorý realizovalo Združenie miest a obcí v spolupráci s jedným z projektových partnerov - Združením ukrajinských miest (AUC).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %