Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.04.2021 11:05

Únia miest Slovenska podporuje ZMOS v iniciatíve odstrániť „potravinové púšte“


Únia miest Slovenska - logo


Únia miest Slovenska (ÚMS) podporuje snahu ZMOS o riešenie „potravinových púští“ v niektorých regiónoch Slovenska.


Zodpovednosť za túto situáciu nesie v plnom rozsahu centrálna vláda, ktorá už desaťročia nedokáže riešiť prehlbujúce sa regionálne rozdiely a odmieta posilniť miestnu samosprávu. Posilnenie by malo vyzerať tak, aby miestna samospráva mohla účinnejšie pomáhať pri riešení dostupnosti služieb pre všetkých občanov, ktorí platia dane a verejný sektor im nedokáže zabezpečiť primerané služby.

ÚMS dlhodobo nalieha na systémovú zmenu rozdelenia právomocí a nástrojov a nepovažuje za dostatočné, ani trvalo udržateľné, hľadať jednorazové riešenia, či podporné mechanizmy, ktoré sa menia podľa toho, kto si sadne na ministerskú stoličku a ktoré prispievajú k závislosti miest a obcí od centrálnej vlády.

ÚMS považuje za problém aj roztrieštenosť zodpovednosti za rozvoj regiónov na centrálnej úrovni a opakovane upozorňuje na potrebu rekonštrukcie ústredných orgánov štátnej správy a miestnej štátnej správy. Je nepochopiteľné, prečo máme osobitne zodpovedné jedno ministerstvo za regionálny rozvoj, druhé za mestský rozvoj a za vidiecky rozvoj tretie ministerstvo. Týmto nielenže komplikujeme ucelené stratégie a dobré zákony, ale trieštime aj efektívne využitie zdrojov. ÚMS rovnako nerozumie tomu, prečo nedokáže Ministerstvo pôdohospodárstva SR nastaviť program rozvoja vidieka tak, aby podporilo dostupnosť základných služieb pre obyvateľov menších obcí. Darí sa to robiť v iných štátoch s obdobnými problémami a skúsenosťami, tak prečo nedokáže rezort výraznejšie podporiť program obnovy dediny tak, ako v susednej Českej republike, ale aj v Rakúsku, či Bavorsku? Únia miest Slovenska si tiež myslí, že viac aktivity by mali v tejto problematike vyššie územné celky, ktoré sú zodpovedné za rovnovážny rozvoj územia, ktoré spravujú. A to sa týka nielen vytvárania podmienok pre dostupnosť služieb tak, ako sa o to niektoré VÚC snažia v prípade vakcinácie, ale aj efektívnejšej spolupráce na miestnej úrovni. Dokonca si myslíme, že aj iniciatívne analytické materiály ZMOSu mali byť už roky zabezpečované vyššími územnými celkami, aby mohli lepšie nastaviť, v spolupráci s obcami, svoje programy rozvoja a žiadať centrálnu vládu o súčinnosť.

Autor: (ts-ÚMS-Mgr. Daniela Piršelová, hovorca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2017
Aj v malej obci potrebujú jesť
V Čechách sa skloňujú dotácie pre vidiecke predajne. Podľa ich prevádzkovateľov nejde o biznis, ale o službu. Dokonca argumentujú hranicou zárobkovosti, ktorá sa viaže na minimálny počet obyvateľov. S riešením prichádza vicepremiér, ale bokom nestojí ani samospráva.
viac
10.10.2019
ZMOS realizuje prieskum dostupnosti potravín na vidieku
Združenie miest a obcí Slovenska začalo z prieskumom, ktorý sa venuje zmapovaniu prístupu ľudí v obciach k potravinám v maloobchodných predajniach.
viac
28.08.2020
Slovensko má viac ako sto potravinových púšti. ZMOS predstavil riešenia problému
Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje na potravinové púšte a obmedzený prístup obyvateľov na vidieku k základným potravinám. Riešenia preto naformulovalo v dopadovej štúdii, ktorá by mala byť východiskom pre rezort pôdohospodárstva a inšpiráciou pre samosprávne kraje.
viac
17.09.2020
Základné školy sa môžu zapojiť do projektu „Hovorme o jedle“
Základné školy sa už od 16. septembra 2020 budú môcť zaregistrovať a realizovať aktivity VIII. ročníka HOVORME O JEDLE.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %