Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.05.2023 04:15

ÚMS: Mestské dopravné podniky štát pre výpadky v koronakríze doteraz neodškodnil


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestským dopravným podnikom v Bratislave, Žiline, Prešove a Košiciach štát doteraz nekompenzoval výpadky v príjmoch pre koronakrízu. Upozornila na to Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že štát inak postupoval pri súkromných poskytovateľoch verejnej dopravy, ktorých odškodnil.


"Od roku 2021 upozorňujeme, že mestské dopravné podniky, ani v spolupráci s mestami, nedokážu vzniknutú situáciu riešiť. Straty, ktoré v podnikoch v tomto období vznikli, museli mestá uhradiť zo svojich rozpočtov," informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Následky týchto jednorazových výdavkov znášajú podľa jej slov dodnes. Ako tvrdí, je to aj jeden z dôvodov, prečo schvaľovanie rozpočtov na tento rok bolo v dotknutých mestách mimoriadne zložité.

"Je nepredstaviteľné, aby nastala situácia, že by mnohí obyvatelia nemali možnosť využiť mestskú hromadnú dopravu na cestu do práce, nemocníc či na zabezpečenie si svojich akútnych potrieb z dôvodu pretrvávajúcich finančných ťažkostí alebo zvýšenia cestovného, ktoré nebudú vedieť zaplatiť," podotkla Piršelová.

Ministerstvo financií v roku 2021 ponúklo na upokojenie situácie v dopravných podnikoch mestám Bratislava, Košice, Prešov a Žilina pomoc vo forme bezúročných pôžičiek. Mesto Bratislava ponuku štátu odmietlo s tým, že chce rovnocennú pomoc, akú dostali aj súkromné dopravné firmy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Mestá pomáhajú riešiť dôsledky koronakrízy
Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra, aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do Ústredného krízového štábu, keďže prijímané opatrenia majú zásadný vplyv na život obyvateľov, ale aj na povinnosti a činnosť samosprávy.
viac
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
02.11.2020
M.Kollár: Ak treba ďalšie testovanie, štát to zvládne i bez samospráv
Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí.
viac
23.06.2021
Mestá apelujú na efektívnejšiu a jednotnú komunikáciu pri očkovacej kampani
Mestá sú pripravené zapojiť sa do aktivít, ktoré majú predísť 3. vlne pandémie v súvislosti s variantom Delta, ktorý, podľa odborníkov, šíria najmä deti a mladí ľudia do 20 rokov prichádzajúci z Veľkej Británie, či ľudia, ktorí sa zúčastňujú športových zápasov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %